FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Netanyahu brani naselja nakon američkih kritika

Autor: bcav
JERUZALEM, 10. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu branio je u ponedjeljak graditeljski projekt koji je kritizirala američka državna tajnica Hillary Clinton i pritom istaknuo kako Izraelci imaju pravo živjeti svagdje u Jeruzalemu.

Srušivši napušteni hotel, izraelski buldožeri pripremili su teren za gradnju novih 20 kuća za Židove u istočnom Jeruzalemu, području koje su Izraelci zauzeli ratom 1967., a Palestinci ga žele za glavni grad buduće neovisne države.

Clinton, koja se nalazi u Abu Dabiju u obilasku saveznika u Perzijskom zaljevu, ocijenila je izraelski potez "zabrinjavajućim razvojem događaja" i istaknula da se on "potkopava mirovni napori za postizanje rješenja dviju država".

U priopćenju ureda izraelskog premijera ne odgovara se izravno na kritike Clinton, ali se kaže da "ne treba očekivati od Izraela da Židovima zabranjuje kupnju privatnih posjeda u Jeruzalemu".

Hotel Shepherd, srušen u sklopu projekta koji je prvi put najavljen 2009., Izrael je proglasio "posjedom vlasnika u odsutnosti" pošto je zauzeo i pripojio Istočni Jeruzalem.

(Hina) xbcav ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙