FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: zabrinjava Portugal, dobit Alcoe iznad očekivanja

Autor: neba
NEW YORK, 11. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, zbog strahovanja ulagača da će Portugal morati zatražiti međunarodnu pomoć za savladavanje svojih proračunskih problema, no pad su ublažila pozitivna očekivanja u vezi poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks oslabio je 37 bodova, ili 0,32 posto, na 11.637 boda, dok je S&P 500 pao 0,14 posto, na 1.269 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,17 posto, na 2.707 bodova.

U fokusu ulagača ponovno je dužnička kriza u eurozoni jer je sve izglednije da će Portugal morati zatražiti financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi pokrio proračunski manjak.

No, strahovanja od produbljivanja dužničke krize ublažena su nakon što su se proširile glasine da Europska središnja banka kupuje portugalske i obveznice drugih financijski oslabljenih članica eurozone.

Zahvaljujući tome, euro je prema američkoj valuti jučer ojačao 0,5 posto.

U fokus ulagača ulazi i sezona objave poslovnih izvješća kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje.

Ta sezona počela je nakon zatvaranja Wall Streeta izvješćem Alcoe. Premda je najveći američki proizvođač aluminija u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario veću dobit nego što se očekivalo, cijena njegove dionice pala je za 2 posto.

Posljedica je to, smatra dio analitičara, dobitonosne prodaje nakon što je cijena dionice Alcoe prošloga tjedna dosegnula najvišu razinu u godinu dana. Drugi, pak, smatraju da je pad cijene dionice posljedica nerealnih očekivanja poslovodstva tvrtke o 12-postotnom rastu potražnje za metalima u ovoj godini.

Unatoč padu cijene Alcoe, analitičari smatraju da su rezultati te kompanije dobra uvertira u sezonu objave poslovnih izvješća.

„To je dobar start sezone. Zarade kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P indeks, pozitivno iznenađuju već šest tromjesečja zaredom i očekujem da će se taj trend nastaviti“, kaže Alan Lancz, predsjednik tvrtke Alan B. Lancz & Associates.

No, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile 7,2 milijarde dionica, dok je lani prosječan dnevni promet iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 5.956 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,31 posto, na 6.857 bodova, a pariški CAC 1,64 posto, na 3.802 boda.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙