FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi stagnirali, unatoč povećanju kamata u Kini

Autor: neba
NEW YORK, 28. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su do kraja trgovanja uspjeli nadoknaditi početne gubitke, izazvane neočekivanim povećanjem kamatnih stopa u Kini.

Dow Jones indeks oslabio je 18 bodova, ili 0,16 posto, na 11.555 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,06 posto, na 1.257 bodova, a za toliko je porastao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 2.667 bodova.

Jučerašnje trgovanje počelo je oštrim padom cijena dionica jer je ulagače uznemirilo zaoštravanje monetarne politike u Kini.

Kako bi suzbila inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u dvije godine, kineska središnja banka povećala je u subotu ključne kamatne stope, a to bi, plaše se ulagači, moglo usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ipak, kasnije su se u mirnom trgovanju, bez novih makroekonomskih izvješća i vijesti iz kompanija, vodeći indeksi oporavili.

„Unatoč ovom izuzetku, na snazi je i dalje 'uspon Djeda Mraza', pa očekujemo da će do kraja tjedna i godine cijene dionica polagano rasti“, kaže Ryan Detrick, tehnički analitičar u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Najveći dobitnik bio je financijski sektor. S&P indeks tog sektora ojačao je 1 posto.

S druge strane, pale su cijene dionica u trgovačkom sektoru. Ulagači se, naime, plaše da će snježna oluja na istočnoj obali SAD-a spriječiti odlazak građana u trgovačke centre i tako oslabiti potrošnju u preostalih nekoliko dana blagdanske shopping sezone.

Osim mršavog obujma trgovanja, na oprez ulagače ukazuje i snažan rast VIX indeksa Čikaške burze opcija. Nakon što je prošloga tjedna zaronio na najnižu razinu od srpnja 2007. godine, jučer je 'indeks straha' skočio više od 7 posto, na 17,6 bodova.

„Kretanje VIX indeksa pokazuje da bi na početku 2011. godine trgovanje moglo biti nesigurnije nego što je sada“, kaže Fred Ruffy, strateg u tvrtki WhatsTrading.com.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 1,23 posto, na 6.970 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 3.862 boda. Na Londonskoj se burzi zbog blagdana nije radilo.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙