FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: cijena dionice Ine odredit će kretanje Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi i danas će biti dionica Ine, pri čemu će promjene njezine cijene najviše utjecati na kretanje Crobexa indeksa.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, 1 rast, a 1 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,73 posto, na 2.061 bod, dok je Crobex10 pao 1,02 posto, na 1.126 bodova.

Redovni promet iznosio je 37,3 milijuna kuna, što je oko 13 milijuna više nego u petak, kada je burza radila skraćeno.

Najviše se trgovalo dionicom Ine, kojom je ostvareno 21 milijun kuna prometa, a cijena joj je oslabila 2,05 posto, na 3.004 kune.

„Na domaćem tržištu očekujem danas stagnaciju, pri čemu će najveći utjecaj na promjene indeksa imati dionica Ine, koja će i nadalje biti u najvećem fokusu investitora“, kaže Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Kako dodaje, jučerašnje dobitonosne prodaje dionica, koje su uslijedile nakon dva tjedna snažnih dobitaka, danas bi se mogle postupno smiriti.

U nešto većem fokusu ulagača nego inače mogla bi biti dionica Magme, nakon najave restrukturiranja dijela kompanije, smatra Hrambašić.

Naime, Nadzorni odbor te kompanije prihvatio je ponudu NCA Investment Group iz Beograda za kupnju 51 posto udjela u nekoliko Magminih tvrtki kćeri. Realizacija cijele transakcije u iznosu od 24,66 milijuna eura bit će izvršena do kraja veljače iduće godine.

Dionicama Magme jučer je cijena pala 2,78 posto, na 25 kuna, uz promet od 169.000 kuna.

Ni sa svjetskih burzi ne stižu jasne smjernice. U ponedjeljak su na Wall Streetu vodeći indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su do kraja trgovanja uspjeli nadoknaditi početne gubitke, izazvane neočekivanim povećanjem kamata u Kini.

Na azijskim burzama najvažniji indeksi različito su se kretali. U nedostatku novih vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, obujam trgovanja je mršav, a u fokusu ulagača i dalje je povećanje kamata u Kini.

„Nove smjernice investitorima na svjetskim burzama mogle bi poslijepodne stići s Wall Streeta, nakon objave podatka o povjerenju američkih potrošača“, zaključuje Harambašić.

Analitičari smatraju da jučer najavljene promjene u Vladi ni danas neće izazvati osjetnije reakcije na tržištu.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙