FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: blagi rast indeksa u inače mirnom trgovanju

Autor: scvi
ZAGREB, 28. prosinca 2010. (Hina) - Današnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi protječe mirno, uz blagi porast indeksa, čemu ponajviše pridonosi rast cijene dionice Ine za više od dva posto.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,64 posto, na 2.074 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,77 posto, na 1.135 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 30,6 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Trgovanje je prilično mirno, a u najvećem fokusu investitora je dionica Ine, čiji rast cijene za više od 2 posto ponajviše pridonosi jačanju indeksa. Po dobitcima se izdvaja i dionica Ingre, čija je cijena tijekom jutra bila gotovo 10 posto plusu“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Najviše se trguje dionicom Ine, kojom je ostvareno čak 25 milijuna kuna, gotovo tri puta više nego jučer u ovo doba. Cijena joj je ojačala 2,17 posto, na 3.100 kuna.

Milijunski promet ostvaren je zasad još i dionicom HT-a, u visini od 2,24 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,75 posto, na 288,5 kuna.

Dionicom Ingre trenutno se trguje po 16,5 kuna, što je 7,23 posto više nego jučer, uz promet od 604.000 kuna. Tijekom jutra njome se trgovalo i po 16,79 kuna.

Po pisanju jednog dnevnog lista, Ingra će postati izvođač radova na objektima u ruskoj Tulskoj oblasti, što je plod uspješnog lobiranja Stjepana Mesića koji se nalazi na čelu Nadzornog odbora Ingre.

Financiranje objekta poduprijet će ruska Rosbanka, čiji su predstavnici ovih dana bili u Hrvatskoj, a Ingra će s ruskim gospodarstvenicima formirati zajedničku tvrtku u kojoj će imati 51 posto udjela.

Ingra je u očitovanju na upit Zagrebačke burze danas navela da je ruski predstavnik Rosbanke Denis Kaštanov jučer prisustvovao zajedničkom sastanku sa čelnicima Ingre te ih upoznao o namjeri financijske potpore njegove banke za izgradnju raznih objekata u toj oblasti.

Budući da su jedna i druga strana u pregovorima te postoji namjera da se sporazumno zaključe ugovori kojima bi se definirala suradnja, a slijedom toga i osnivanje zajedničke tvrtke, Ingra u svom očitovanju navodi da će bez odgode izvijestiti javnost kad se takvi pravni poslovi zaključe.

I na europskim burzama danas je mirno. Cijene dionica su u blagom plusu nakon jučerašnjih dobitonosnih prodaja, no obujam trgovanja je slab jer je većina tržišnih sudionika odsutna zbog blagdana. Frankfurtski DAX u plusu je 0,11 posto, a pariški CAC 0,4 posto. Londonska burza ni danas ne radi zbog praznika.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙