FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene pale, podaci o zaposlenosti nisu impresivni

Autor: neba
NEW YORK, 8. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u petak cijene dionica pale, ponajviše u bankarskom sektoru zbog sudske presude u vezi ovrha koja bi mogla nanijeti štete bankama, a ni izvješće o zaposlenosti nije djelovalo poticajno.

Dow Jones indeks oslabio je 22 boda, ili 0,19 posto, na 11.674 boda, dok je S&P 500 pao 0,18 posto, na 1.271 bod, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 2.703 boda.

Od samog početka jučerašnjeg trgovanja ulagači su bili na oprezu zbog anemičnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u. U prosincu je otvoreno 103.000 novih radnih mjesta, znatno manje od očekivanih 175.000.

No, stopa nezaposlenosti pala je s 9,8 na 9,4 posto, najnižu razinu u godinu i pol dana. Neočekivano oštar pad stope nezaposlenosti posljedica je revidiranih podataka za listopad i studeni, prema kojima je u ta dva mjeseca zaposleno 70.000 osoba više nego što je prije objavljeno.

Analitičari kažu da podaci o zaposlenosti nisu ispunili očekivanja, premda ukazuju na stabilna, ali spora poboljšanja na tržištu rada.

Još je više ulagače pokolebala presuda suda u Massachussetsu protiv Wells Farga i US Bancorpa, prema kojoj te banke nisu imale sve dokumente o hipotekama u vrijeme dok su vršile ovrhe nad kućama klijenata.

Na vrhuncu financijske krize zaposlenici u bankama dnevno su izdavali na stotine rješenja o ovrhama nad kućama, pa nisu dovoljno pažnje posvetili svakom slučaju.

Odluka suda u Massachussetsu mogla bi nanijeti financijske štete bankama, no tek ograničene, kažu analitičari, koji smatraju da je reakcija tržišta na tu vijest pretjerana.

Cijena dionice Wells Farga pala je jučer 2, a US Bancorpa 0,8 posto. KBW indeks bankarskog sektora oslabio je, pak, 0,9 posto.

Neki analitičari pad cijena dionica banaka pripisuju i dobitonosnoj prodaji, s obzirom na snažan rast tog sektora krajem prošle godine. U prosincu je S&P indeks financijskog sektora ojačao više od 10 posto.

Unatoč očekivanjima da bi nakon snažnog rasta cijena dionica u prosincu moglo doći do korekcije, i prošloga su tjedna, već šestoga zaredom, vodeći indeksi porasli.

Dow Jones indeks ojačao je 1,1 posto, dok je S&P 500 porastao 0,8, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 5.984 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,48 posto, na 6.947 bodova, a pariški CAC 0,99 posto, na 3.865 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙