FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papandreou i Erdogan slažu se u pogledu ilegalne imigracije

Autor: mhaj
ERZURUM , 7. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Grčki premijer George Papandreou i turski premijer Tayyip Erdogan u petak su u turskome gradu Erzurumu razgovarali o sve većem problemu ilegalne imigracije te su obojica istaknuli kako daju veliku važnost zajedničkom radu kada je riječ o tom pitanju.

Grčka je ovaj tjedan iznijela plan o podizanju ograde na svojoj strani granice prema Turskoj, s obzirom na brojne žalbe prema kojima Turska ne čini dovoljno u sprečavanju prijelaza vala ilegalnih migranata. Turski premijer Erdogan umanjio je značenje ograde, objasnivši da će se ona prostirati na 12,5 km od ukupno 206 km dugačke granice. "Ovo nije mjera koju Turska poduzima protiv Grčke i pogrešno je to gledati na taj način. Kada je riječ o ovome pitanju imamo potpuno povjerenje jedni u druge", rekao je Erdogan, dodavši kako se njegovo stajalište prema problemu ilegalnih imigranata izmijenilo pošto mu je premijer Papandreou kazao kako ih je u Grčkoj također oko milijun.

Atena već dugo upozorava kako odbijanje Ankare da "preuzme natrag" imigrante koji su stigli u Grčku iz Turske, samo ohrabruje ostale potencijalne imigrante da naprave isto. Papandreu je tijekom razgovora ponovio kako želi da Turska postane članicom EU-a te je istaknuo kako će nastojati pomoći pri uklanjanju prepreka koje taj proces usporavaju, osobito kada je riječ o problemu podijeljenog Cipra.

"Moramo riješiti probleme koji usporavaju ulazak Turske u EU ili će se proces zamrznuti", izjavio je Papandreu. Dio Cipra koji je pod vlašću Grčke punopravan je član EU-a, no turska enklava na sjeveru pod EU-ovim je embargom i priznaje je samo Turska. Turska podupire napore da se Cipar ujedini.

(Hina) xmh ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙