FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNHCR zabrinjava ograda na grčkoj granici

Autor: akoz
ŽENEVA, 7. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Visoko povjereništvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) izrazilo je u petak zabrinutost da će predložena grčka ograda od 12,5 kilometara na granici s Turskom zaustaviti tražitelje azila koji bježe od nasilja i zlostavljanja u svojim domovinama.

Ograda bi mogla navesti ilegalne useljenike, uključivoi i ljude kojima je potrebna međunarodna zaštita, da odaberu još opasniji put - uz pomoć beskrupuloznih krijumačara ljudi, rekla je agencija.

Grčka je u ponedjeljak rekla da planira izgraditi ogradu na granici s Turskom u pokrajini Evrosu kako bi spriječila ilegalne useljenike da ulaze u zemlju.

"Iako svaka država ima pravo nadzirati svoje granice, jasno je da je među mnogima koji iz Turske prelaze u Europsku uniju znatan broj ljudi koji bježe od nasilja i progona", rekla je na konferenciji za tisak Melissa Fleming, glasnogovornica UNHCR-a.

"Gradnja ograda, vjerujemo, rijetko rješava problem migracijskog pritiska", rekla je.

Grčka mora uspostaviti sustav graničnog nadzora koji pruža konkretna jamstva ljudima koji traže međunarodnu zaštitu, po UNHCR-u. Tražitelji azila iz Afganistana najbrojnija su skupina koja ulazi u Grčku, a iza nje su tražitelji azila iz Somalije, Iraka i Eritreje.

Problem je u grčkom sustavu odobravanja azila koji je UNHCR ocijenio "nedjelotvornim" unatoč pokušajima da se reformira.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙