FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka i Italija jačaju suradnju u istrazi pisama-bombi

Autor: rtom
ATENA, 27. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Policijski izvor u Ateni rekao je da su grčko pravosuđe i policija pojačali suradnju s talijanskim kolegama nakon otkrića u ponedjeljak pošiljke s eksplozivom u grčkom veleposlanstvu u Rimu, glavnome talijanskom gradu gdje su slične pošiljke otkrivene prošli tjedan u veleposlanstvima drugih zemalja.

"Nakon otkrića tog paketa naša suradnja s talijanskom policijom je tješnja", rekao je neimenovani policijski izvor.

Grčko pravosuđe zatražilo je od talijanskih kolega pomoć u utvrđivanju možebitnih veza grčkih i talijanskih ekstremističkih skupina.

Suradnju su dvije zemalje počele otkako su u četvrtak eksplodirala pisma-bombe u švicarskom i čileanskom veleposlanstvu u Rimu, pri čemu su dvije osobe ozlijeđene.

Odgovornost za te napade preuzeo je Neslužbeni anarhistički savez, revolucionarna ćelija Labros Fountas, nazvana imenom 35-godišnjeg grčkog anarhista kojega je u proljeće ubila grčka policija.

Fountas je bio član ekstremističke Revolucionarne borbe (EA), koja je preuzela odgovornost za 15 napada od 2003., i uvrštena je na američki popis terorističkih organizacija.

Pisma s eksplozivom stigla su proteklih dana na adrese veleposlanstava u Rimu, a u studenome je 14 takvih pisama bilo odaslano na adrese europskih čelnika i veleposlanstava u Ateni. Za tadašnje je napade odgovornost preuzela "Urota vatrenih ćelija", radikalna anarhistička skupina 15-ak članova koje će biti suđeno u siječnju u Ateni.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙