FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura pao ispod 1,3 dolara

Autor: scvi
LONDON, 7. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Tečaj eura spustio se danas na svjetskim valutnim tržištima na najnižu razinu prema dolaru u zadnja četiri mjeseca uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, ali i novih emisija obveznica perifernih članica eurozone idućega tjedna.

Na deviznim tržištima prevladava oprez uoči poslijepodnevne objave ključnog makroekonomskog pokazatelja u SAD-u – izvješća o zaposlenosti američkog ministarstva rada.

S obzirom da je podatak o broju zaposlenih u američkom privatnom sektoru agencije ADP ugodno iznenadio u srijedu, dosegnuvši brojku od 300.000 u prosincu, odnosno tri puta više nego se očekivalo, optimistična su i očekivanja u vezi današnjeg izvješća američke vlade o zaposlenosti.

Analitičari procjenjuju da je u prosincu broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu povećan za 175.000, dok bi stopa nezaposlenosti trebala pasti s 9,8 na 9,7 posto.

U prijepodnevnoj trgovini euro je oslabio 0,2 posto prema euru, na 1,2975 dolara, a tijekom jutra spustio se i do 1,2965 dolara, najniže razine od sredine rujna prošle godine.

Uz euro, tečaj dolara ojačao je i prema jenu za 0,2 posto, na 83,5 jena. U odnosu na košaricu 6 međunarodnih valuta, dolarov indeks .DXY porastao je 0,3 posto.

„Bit će teško postići ugodno iznenađenje u vezi izvješća o zaposlenosti u SAD-u u prosincu, jer su se mnogi investitori već spremili za odlične podatke. Nešto agresivniju reakciju tržišta možemo očekivati jedino ako izvješće pokaže da je broj zaposlenih porastao za više od 200.000“, mišljenja je John Kicklighter, valutni strateg pri Daily FX-u.

Tečaj eura, pak, pod pritiskom je za idući tjedan najavljenih novih emisija obveznica niza perifernih država članica eurozone.

„Emisije obveznica idućega tjedna u Španjolskoj, Portugalu i Italiji bit će dobar test raspoloženja investitora. Strah od prevelike ponude obveznica u krakom roku podupire rast cijena njemačkih obveznica na račun obveznica perifernih članica“, kaže Nick Stamenkovich, strateg pri Ria Capital Managementu u Edinburghu.

Jutros je razlika između prinosa po 10-godišnjim portugalskim obveznicama i odgovarajućim njemačkim obveznicama porasla za 13 baznih bodova, na 433 bazna boda, a između španjolskih i njemačkih 10-godišnjih obveznica za 6 baznih bodova i sada iznosi 264 baznih bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙