FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok prinosa po američkim obveznicama podupro dolar na međunarodnim tržištima

Autor: vmom
LONDON, 8. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Dolar je u srijedu ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima zbog skoka prinosa po 10-godišnjim američkim obveznicama, nakon što je prijedlog o produljenju važenja aktualnih poreznih olakšica ojačao očekivanja vezana uz rast američkog gospodarstva.

Euro je u takvom ozračju oslabio 0,1 posto, na 1,3244 dolara. Američka valuta ojačala je i prema japanskoj, za dodatnih 0,4 posto, na 83,9 jena, nakon što je u utorak zabilježila najveći dnevni skok u posljednja tri mjeseca.

Trgovce je na veće kupovine dolara potaknuo skok prinosa po 10-godišnjim američkim obveznicama na 3,25 posto, najvišu razinu od kraja lipnja.

Viši prinosi po obveznicama SAD-a ocjenjuju se poticajnima za dolar u kratkoročnoj perspektivi, unatoč nepovoljnom utjecaju poreznih planova američke vlade na proračun.

Po riječima analitičara, dodatnu podršku dolaru trebala bi pružiti i današnja aukcija 10-godišnjih obveznica, te ona 30-godišnjih obveznica koja je najavljena za četvrtak.

Aukcije obveznica koje se pripremaju krajem godine nerijetko bilježe slabiju potražnju zbog slabije likvidnosti, no neki su mišljenja da bi u slučaju njihove glatke prodaje prinosi po obveznicama najvjerojatnije mogli pasti, čime bi dolara lišili određene podrške.

"Skok u prinosima potaknuo je ulagače koji su se rješavali dolara da ih sada ponovno kupuju", kazao je Peter Frank, valutni strateg u Societe Generaleu.

Tržišni sudionici kažu da je trenutno pozicioniranje dolara bez većih oscilacija, a tek manji ih je broj spreman poduzeti veće kupovine. Stoga se skok dolara kakav je zabilježen krajem 2009. čini manje vjerojatnim krajem ove godine, mišljenja su neki analitičari.

Što se pak eura tiče, trgovci kažu da će ga ulagači vjerojatno i dalje prodavati svaki put kad ojača s obzirom na rastuće zabrinutosti glede sposobnosti EU-a da spriječi širenje dužničkih problema u druge zemlje.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙