FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro kliznuo zbog snižavanja rejtinga Irskoj

Autor: vmom
LONDON, 9. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima nakon što je agencija Fitch snizila kreditni rejting Irskoj, dok je dolar i dalje podršku crpio iz ovotjednog skoka prinosa po američkim obveznicama.

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 posto prema dolaru, spustivši se na 1,3195 dolara.

Američka valuta ostala je pak nepromijenjena u odnosu na japansku i njome se trgovalo po 84,08 jena.

Negativna vijest za jedinstvenu europsku valutu bila je odluka agencije Fitch o snižavanju kreditnog rejtinga Irskoj na 'BBB+'. Agencija svoju odluku tumači zabrinutošću zbog dodatnih troškova restrukturiranja tamošnjeg posrnulog gospodarstva i bankovnog sektora.

Euro također i dalje pritišću zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni i mogućnosti njezina širenja na druge ranjive rubne članice eurozone.

Dolar s druge strane nastavlja crpiti podršku od ovotjednog prijedloga američke vlade o produljenju poreznih olakšica. Međutim, njegov je rast bio ograničen zbog smanjenih prinosa po 10-godišnjim američkim obveznicama, koji su u četvrtak kliznuli na 3,25 posto, nakon što su u srijedu poskočili na najviše razine u šest mjeseci, od 3,33 posto.

Analitičari tumače da je produljenje poreznih olakšica poticajno za gospodarstvo a time i za dolar, ističući da su pojačane prodaje obveznica u ovome tjednu uglavnom rezultat bojazni da će se tim poticajima potaknuti inflacija i pogoršati fiskalno zdravlje zemlje.

Američko tržište obveznica moglo bi ostati ranjivo na daljnje prodaje ako aukcija 30-godišnjih obveznice najavljena za danas privuče ograničenu potražnju. Aukcija 10-godišnjih obveznica održana u srijedu zabilježila je prosječan interes.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙