FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Potražnja za prvim izdanjem obveznica eurozone kojim će se financirati pomoć Irskoj bila je gotovo četiri puta veća od vrijednosti ponude i dosegnula je 19 milijardi eura, priopćeno je iz britanske banke HSBC za AFP. Prinosi na obveznice ukupne vrijednosti pet milijardi eura koje dospijevaju na naplatu 15. prosinca 2011. iznosili su 2,5 posto, što je na donjoj granici očekivanja, napominju u HSBC-u. Iako je prinos viši od onih koje plaćaju članice eurozone sa solidnim financijama, znatno je niži od onog na petogodišnje irske obveznice, koji iznosi 7,78 posto. Riječ je o novom mehanizmu za financiranje pomoći zaduženim članicama eurozone kroz izdavanje obveznica koje jamče solventne članice eurozone. EU planira ove godine na tržištima prikupiti 17,6 milijardi eura za potrebe financiranja svog udjela u pomoći Irskoj i to kroz četiri ili pet izdanja obveznica, uključujući tri u prvom tromjesečju.

BERLIN - Gotovo 3000 tona masti zagađene dioksinom prodano je proizvođačima stočne hrane u Njemačkoj, ali ne i u inozemstvu, a zagađeno bi moglo biti do 150.000 tona stočne hrane, objavilo je u srijedu njemačko ministarstvo poljoprivrede. Više od tisuću peradarskih i svinjogojskih farmi, većinom na sjeveru Njemačke, moralo je prekinuti isporuku jaja i mesa kad je početkom tjedna, najprije u jajima, otkriven dioksin. Vjerojatni uzrok zagađenja je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četiri savezne pokrajine, navodi se u izvješću ministarstva poljoprivrede parlamentarnom povjerenstvu zaduženom za to pitanje. Riječ je o tzv. tehničkoj masti koja nastaje kao otpad pri proizvodnji biodizelskoga goriva, a sa stočnom je hranom pomiješana u omjeru od dva do deset posto. To znači da bi zagađeno moglo biti od 30.000 do 150.000 tona stočne hrane. Tehničku mast proizveo je proizvođač biodizelskoga goriva "Petrotec", a ona je preko nizozemske tvrtke "Olivet" dospjela do tvornice "Harles & Jentzsch", proizvođača i trgovca biljnim i životinjskim mastima za stočnu hranu. Otpad iz proizvodnje biodizela bio je pravilno zapakiran i obilježen te namijenjen proizvodnji sredstava za podmazivanje i sličnih tvari, a ne proizvodnji stočne hrane. Izgred se dogodio zbog "ljudske pogreške", priopćio je "Harles & Jentzsch".

WASHINGTON - Američki privatni sektor otvorio je u prosincu 297.000 radnih mjesta, gotovo tri puta više nego što je očekivala većina analitičara, objavila je u srijedu privatna tvrtka ADP. Snažniji rast od očekivanog znači da je broj radnih mjesta porastao 11. mjesec zaredom, potpirujući nadu da se privatni sektor polako zahuktava u oporavku od recesije. "Ovomjesečno ADP-ovo izvješće o zaposlenosti navodi na zaključak da je broj novih radnih mjesta u privatnom sektoru vrlo snažno poskočio u prosincu i to osjetno bržim tempom od onog koji se obično povezuje s padom stope nezaposlenosti", navodi u priopćenju ADP-a. Analitičari očekuju da će ministarstvo rada u petak izvijestiti o padu stope nezaposlenosti u prosincu na 9,7 posto, s 9,8 posto u studenom, te o povećanju broja radnih mjesta za 135.000, u odnosu na 39.000 novootvorenih u studenom.

BRUXELLES - Svi vlasnici obveznica trebali bi preuzeti dio tereta gubitaka u posrnulim bankama, stoji u prijedlozima Europske komisije koji ciljaju na ravnomjerniju raspodjelu troškova eventualne nove krize. Prijedlozi će biti objavljeni ovog tjedna i predstavljat će osnovu za nacrt direktive koji se očekuje u drugoj polovini godine. Otpis dionica i obveznica s nižim prioritetom naplate u posrnulim bankama katkad možda nije dovoljan, te će nadležna tijela zemalja-članica trebati "ovlasti za dodatne otpise", stoji u dokumentu koji je na uvid dobila agencija Reuters. Bruxelles predlaže model koji obuhvaća više stupnjeva, počevši od otpisa dionica i obveznica s nižim prioritetom naplate do obveznica s prvenstvom naplate. Novina je i zahtjev da nove obveznice koje će izdavati kreditne institucije iz Europske unije uključuju i klauzulu o priznavanju tih ovlasti. U Bruxellesu ipak predviđaju i izuzeća za ovlasti otpisa, pa će tako pošteđeni biti financijeri trgovine, poput ugovornih strana u swap, repo i transakcijama vrijednosnicama, te obveznice koje dospijevaju na naplatu u razdoblju možda kraćem od devet mjeseci. Izuzeća bi trebala vrijediti i za depozite u maloprodaji i veleprodaji te za osigurane obveznice, predlažu u Bruxellesu.

MOSTAR - Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH, čije je sjedište u Mostaru, dodijelilo je posao izrade glavnog projekta dionice autoceste na koridoru Vc između Tarčina i Konjica konzorciju u kojemu je i hrvatski IGH. Konzorcij, koji vodi domaći IPSA Institut, a čine ga IGH Zagreb i TZI Sarajevo, trebao bi dovršiti glavni projekt dionice Tarčin-Konjic u dužini od 21,5 kilometara. Ugovor je vrijedan 6,8 milijuna konvertibilnih maraka ili oko 1,76 milijuna eura, priopćile su Autoceste Federacije BiH. Ta se dionica sastoji od 13 tunela i 15 vijadukata i jedna je od najzahtjevnijih na trasi koridora Vc. Autoceste Federacije BiH priopćile su i kako je završena procjena za izražavanje interesa za konzultantske usluge nadzora izgradnje autoceste na trasi koridora 5c na poddionici Zvirovići–Bijača, za što je zainteresirana Grupa "Investinženjering" iz Hrvatske. Precizira se da je nakon dostavljene dokumentacije i utvrđenih kriterija načinjen kratki popis od šest tvrtaka ili konzorcija koji će se pozvati da dostave svoje tehničke i financijske ponude. Grupa "Investinženjering" natječe se za posao nadzora izgradnje autoceste u dijelu Hercegovine zajedno s tvrtkom "Ove Arup & Partners" iz Irske. Za taj se posao natječu i tvrtke iz Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Španjolske.

LJUBLJANA - Međunarodna bonitetna kuća Dunn&Badstreet (D&B) u prvom ovogodišnjem izvješću Sloveniji nije smanjila procjenu kreditnog rejtinga, pa se ta država s ocjenom DB2c, koja znači nizak rizik, uvrštava među najsigurnije u regiji, objavili su u srijedu slovenski mediji. Analitičari B&D-a upozoravaju u izvješću da je umjeren oporavak u Sloveniji i dalje posljedica nešto pojačane potražnje u europskim državama u koje Slovenija izvozi, a ne domaće potrošnje koja je niska zbog vladinih restriktivnih mjera. Slovenija je nakon velikog pada BDP-a u 2009. u prošloj godini ostvarila rast BDP-a od oko jedan posto. Umjereniji rast nastavit će se i ove godine sa 2,2 posto, a porast BDP-a od predviđenih 2,8 posto u 2012. zemlju bi vratio na razinu bruto domaćeg proizvoda prije izbijanja krize. Kao kočnice rasta analitičari i dalje spominju slabu dostupnost izvora financiranja, nedisciplinu u platnom prometu, prespore vladine mjere, te zaduženost realnog sektora, a posebice spominju teškoće u građevinarstvu.

LONDON - Dolar je u srijedu poskočio prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali da je privatni sektor u prosincu otvorio neočekivano velik broj novih radnih mjesta. Euro je tako oslabio prema dolaru 1,2 posto, kliznuvši na 1,3141 dolar. Dolar je bio na približno istom postotnom dobitku i prema jenu, poskočivši 1,3 posto na 83,13 jena. Zelena novčanica na dobrom je putu da zabilježi najveći dnevni skok prema jenu u više od tri mjeseca, te u više od dva tjedna prema euru. Snažan poticaj dalo joj je izvješće utjecajne tvrtke ADP koje je pokazalo da je privatni sektor u SAD-u u prosincu otvorio gotovo 300 tisuća novih radnih mjesta. Na euro je pak nepovoljno utjecalo priopćenje da je Švicarska narodna banka prestala prihvaćati irske državne obveznice kao kolateral u operacijama na tržištima kapitala. Dodatno ga je pritisnuo i pojačani pritisak na Portugal na međunarodnim tržištima obveznica zbog bojazni da bi Lisabon mogao biti prisiljen krenuti stopama Grčke i Irske i zatražiti financijsku pomoć.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙