FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne blizu najviše razine u dvije godine

Autor: gple
LONDON, 23. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 90 dolara za barel, poduprte snažnom potražnjom zbog zahlađenja i padom zaliha sirove nafte u SAD-u.

Cijene barela ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 90,44 dolara, nakon što su u srijedu završile trgovinu na najvišoj razini od listopada 2008. Na londonskom tržištu kliznule su 15 centi na 93,50 dolara.

Snažan poticaj cijenama u vrijeme zatvaranja američkih tržišta u srijedu pružio je podatak o velikom padu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 5,3 milijuna barela, iako analitičari upozoravaju da je možda posrijedi uobičajeno smanjenje pred kraj godine.

"Ništa u američkom izvješću o zalihama samom po sebi nije ukazivalo na otklon od uobičajenog sezonskog pada", tvrdi Olivier Jakob iz Petromatrixa.

U trotjednom razdoblju počevši od 26. studenog zalihe u najvećem potrošaču nafte u svijetu pale su za 19 milijuna barela, što otprilike odgovara dnevnoj potrošnji goriva u SAD-u. To je ujedno najveći trotjedni pad zaliha od 1998.

Potražnju potpiruju neubičajeno niske temperature u sjevernoj Europi i Sjedinjenim Državama, koje bi se trebale nastaviti i u idućim danima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u četvrtak na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 90,02 dolara, što znači da je porasla za 48 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙