FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 91 dolara, podaci o američkim zalihama u središtu pozornosti

Autor: mpuk
LONDON, 30. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u četvrtak su se zadržale na razinama iznad 91 dolara za barel uoči objave najnovijih podataka američke vlade o zalihama, za koje se očekuje da će pokazati pad zaliha sirove nafte četvrti tjedan zaredom.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači porasle su na američkom tržištu za četiri centa, na 91,16 dolara, dok su na londonskom tržištu bile u plusu tri centa i iznosile 94,17 dolara.

Cijene se kreću oko 91 dolara za barel nakon što su početkom tjedna dotaknule najvišu razinu u 26 mjeseci od 91,88 dolara za barel.

U četvrtak je obujam trgovine bio slab, pa se cijene nafte drže vrlo uskog raspona kretanja.

„Terminskim tržištima i dalje dominira nizak obujam trgovanja i cijene su se zbog toga zadržale u vrlo uskom rasponu“, kazao je Olivier Jakob iz tvrtke Petromatrix.

Dodatni poticaj cijenama moglo bi pružiti izvješće američke vlade o zalihama koje će biti objavljeno tijekom dana.

Analitičari očekuju da će zalihe sirove nafte pokazati pad za 2,6 milijuna barela, što bi bilo njihovo četvrto tjedno smanjenje zaredom u najvećem svjetskom potrošaču nafte. Za zalihe benzina prognozira se rast za 1,4 milijuna barela, a za destilate pad za 600.000 barela, pokazala je anketa Reutersa.

Podaci Američkog naftnog instituta (API) bili su u srijedu suprotni očekivanjima analitičara, pokazavši rast zaliha sirove nafte za 3,1 milijun barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u četvrtak na svojoj internetskoj stranici da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 90,22 dolara, što znači da je porasla za 14 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙