FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 90 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 31. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se spustile ispod 90 dolara uslijed manjeg od očekivanog pada američkih zaliha sirove nafte, te su na putu da ovu godinu zaključe u plusu za više od 12 posto i s prosječnom razinom od oko 80 dolara za barel.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u veljači pale su na američkom tržištu za 14 centi, na 89,70 dolara, nakon što su u ponedjeljak zabilježile najvišu razinu u 26 mjeseci od 91,88 dolara. Na londonskom tržištu bile su u minusu 10 centi i iznosile su 92,99 dolara.

Barel nafte na putu je da u 2010. zabilježi prosječnu cijenu od 79,60 dolara, zahvaljujući oporavku globalne potražnje, neuobičajeno hladnoj zimi i padu zaliha. To je druga najviša prosječna cijena nakon rekordnih 99,75 dolara, zabilježenih u 2008.

Iako su u tjednu do 24. prosinca američke zalihe sirove nafte smanjene četvrti tjedan zaredom, njihov je pad bio manji od očekivanog, pa su su se cijene našle pod pritiskom.

Zalihe sirove nafte u najvećem svjetskom gospodarstvu pale su tako za 1,26 milijuna barela, na 339,43 milijuna barela, objavila je američka vlada. Zalihe benzina pale su za 2,32 milijuna barela, gotovo milijun barela više nego što se očekivalo.

„Najnoviji američki tjedni podaci pokazuju nastavak snažne potražnje za naftom ", objavili su analitičari iz tvrtke Barclays Capital. "Prosinac je na putu da postane najsnažniji mjesec u ovoj godini u pogledu potražnje, uz posebno snažne znakove potražnje za benzinom."

Nafta je dobila potporu i od slabijeg dolara te pozitivnih američkih gospodarskih podataka.

Dolar je oslabio unatoč dobrim podacima u vezi naknada za nezaposlene i aktivnosti u sektoru proizvodnje koji su pokazali da je američko gospodarstvo dobilo na zamahu na kraju godine i da je spremno za bolje rezultate u 2011.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nije u petak na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu referentne košarice njezine nafte za četvrtak.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙