FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 4. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

BUDIMPEŠTA - Mađarska, koja od 1. siječnja predsjeda Europskom unijom, odlučna je u tome da neće mijenjati kontroverzni zakon o medijima, usprkos niza kritika iz zemlje i inozemstva, kojima se u utorak priključila i Francuska. "Ne treba mijenjati mađarski zakon samo zato što je izložen kritikama iz inozemstva", kazao je u utorak ujutro državni tajnik zadužen za komunikacije Zoltan Kovacs za državni radio MR. "Prije kritika, najprije moramo vidjeti kako će taj zakon funkcionirati, uopće ne sumnjamo da će biti na visini zadatka", dodao je ističući da će Budimpešta u srijedu ili četvrtak odgovoriti na kritike iz Bruxellesa, jer prijevod zakona na engleski još nije završen. Prema Zoltanu Kovacsu, kritike prema zakon o medijima "samo su izgovor za napade na odluke vlade posljednjih sedam mjeseci". Državna tajnica za europska pitanja Enikoe Gyoeri ipak je dala blaži odgovor ističući da će pitanje zakona o medijima biti na dnevnom redu mađarske vlade i Europske komisije 7. siječnja. "Pripremamo se za normalni dijalog, jasan i pošten", kazala je novinarima dodajući da će njezina vlada Bruxellesu predati službeni i potpuni prijevod zakona.

SEOUL - Američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Bosworth izjavio je u utorak kako se nada da bi ozbiljni pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu mogli uskoro početi. Odnosi između Sjeverne i Južne Koreje pogoršali su se 2010. nakon potapanja južnokorejskog broda i pogibije 46 mornara, razmjene topničke vatre i prijetnji ratom koje su uzburkale cijeli svijet. "Vjerujemo da ozbiljni pregovori moraju biti u središtu svih strategija za rješenje problema Sjeverne Koreje i nadamo se da ćemo ih uskoro pokrenuti", rekao je Bosworth po dolasku u Južnu Koreju. On će se u srijedu sastati s dužnosnicima južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova prije nego što otputuje u Kinu i Japan na daljnje konzultacije o problemima povezanima sa Sjevernom Korejom.

TOKIO - Japan je spreman otvoriti "novi dijalog" sa Sjevernom Korejom koji će predstavljati jednu od "velikih tema" u ovoj godini, izjavio je u utorak japanski ministar vanjskih poslova Seiji Maehara. "Nemamo diplomatske odnose ali je važno stvoriti ozračje koje će nam omogućiti izravne razgovore dviju zemalja", rekao je Maehara na konferenciji za tisak. "Ne bismo smjeli razmatrati sjevernokorejsko pitanje na multilateralnim sastancima ili na pregovorima šestorice, računajući na druge zemlje", nastavio je Maehara. Dosad je Japan radije sudjelovao na multilateralnim raspravama poput pregovora šestorice - dvije Koreje, Kine, SAD-a, Japana, Rusije - kako bi prisilio sjevernokorejski režim da odustane od nuklearnog programa u zamjenu za gospodarsku pomoć.

SYDNEY - Poplave se u utorak lagano smiruju u glavnom rudarskom području u Australiji, pa neki rudnici postupno obnavljaju proizvodnju iako ih je većina zatvorena, dok poplave i dalje ugrožavaju život 200.000 ljudi i prisiljavaju na evakuaciju cijelih gradova, prenose agencije. Poplave su obuhvatile područje veličine Francuske i Njemačke zajedno, a u najteže pogođenim gradovima brojni su bili prisiljeni napustiti domove, dok se stanovnici koji žive nizvodno pripremaju za rast vodostaja. Oko 75.000 stanovnika Rockhamptona, grada smještenog 500 km sjeverno od Brisbanea, moglo bi u utorak ostati potpuno izolirano. Zbog poplava je u Australiji zaustavljena proizvodnja i izvoz koksa zbog čega mu je porasla cijena. Na Australiju otpada više od polovice svjetskog izvoza koksa, ključnog za proizvodnju čelika, osobito u azijske zemlje poput brzorastuće Kine.

ABUJA - Kriza na Obali Bjelokosti još je na "mrtvoj točki", izjavio je u utorak nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan, dan nakon posjeta Abidjanu četvorice afričkih posrednika koji su ondje pokušali doći do mirnog ishoda. "Još smo na mrtvoj točki", izjavio je novinarima Jonathan, izvršni predsjednik Ekonomske zajednice zemalja Zapadne Afrike CEDEAO. Govorio je napustivši privremeno sastanak s četvoricom afričkih izaslanika koji su mu došli podnijeti izvješće o obavljenom prethodnog dana u Abidjanu, gdje su se susreli s Laurentom Gbagbom i Alassaneom Ouattarom.

LJUBLJANA - Osamnaest godina nakon što ju je priznala Sveta Stolica i uspostavljeni diplomatski odnosi, u Sloveniji je riješen spor zbog sjedišta papinske nuncijature u Ljubljani, pišu u utorak slovenski mediji. Rješenje zapleta zbog dvoje zaštićenih stanara u vili središtu Ljubljane, u kojoj će biti smještena nuncijatura, nađeno je izvansudskom nagodbom grada i stanara u nekoć nacionaliziranoj vili, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik". Ugovor o tome trebao bi biti potpisan ovih dana. Već potpisani ugovor između bivše gradonačelnice Ljubljane Danice Simšič i crkvenih vlasti o tome da grad ustupa vilu za potrebe nuncijature za 1,3 milijuna eura nije se mogao realizirati ranije, jer se odvijao sudski spor sa zaštićenim stanarima koji su na kraju pristali da im se za stan u potkrovlju vile isplati 200.000 eura.

SARAJEVO - Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, koji je pravomoćno osuđen na kaznu od osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad spskim civilima u Osijeku i izdržava je u zatvoru u Zenici, ima isti tretman kao i svi drugi zatvorenici koji se ondje nalaze i ne uživa nikakve privilegije, izjavio je ravnatelj zeničkog zatvora Nihad Spahić.

"Glavaš ima isti tretman kao i svi zatvorenici", izjavio je Spahić kako ga u utorak citiraju banjalučke "Nezavisne novine", koje su od ravnatelja zeničkog zatvora tražile komentar na navodne pritužbe nekih zatvorenika da je Glavašu ondje osiguran smještaj ravan hotelskom. Neimenovani zatvorenici tvrdili su kako su Glavašu osigurane posebne pogodnosti poput grijalice i televizora u zatvorskoj ćeliji.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙