FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ojačale temeljem slabijeg dolara

Autor: mpuk
LONDON, 17. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 88 dolara za barel, poduprte slabijim dolarom i hladnim vremenom na sjevernoj hemisferi, dok su bojazni povezane s visokim razinama duga pojedinih članica eurozone potisnute u drugi plan.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju popele su se na američkom tržištu 20 centi na 87,90 dolara. Na tržištu u Londonu barelom za isporuke u veljači trgovalo se po 40 centi višoj cijeni, od 92,00 dolara.

Ulagače nije previše uznemirila vijest da je agencija Moody’s snizila kreditni rejting Irskoj, a snizila je i prognozu na negativnu.

Potporu cijenama nafte pružio je pak slabiji dolar, budući da je podupro kupovnu moć imatelja ostalih valuta, potičući potražnju.

„Faktor valute je trenutno prilično važan za tržište nafte. Ljudi prate tržišta valuta a euro pritišće dolar“, kazao je Tetsu Emori iz tokijske tvrtke Astmax.

Euro je u petak ojačao 0,8 posto naprema dolaru.

Cijene je također poduprlo njemačko poslovno povjerenje koje je u prosincu poraslo na najvišu razinu od 1991., obajvio je institut Ifo iz Muenchena.

Ulagači će ostati oprezni tijekom vikenda u očekivanju eventualne odluke Kine o podizanju ključnih kamatnih stopa radi obuzdavanja inflacije, što bi moglo smanjiti potražnju za robom.

U petak je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 88,76 dolara, što znači da je bila 54 centa viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙