FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEOGRAD - Napredovanje Hrvatske i Srbije prema članstvu u Europskoj uniji (EU) posebno pozitivno djeluje kada se radi o Bosni i Hercegovini, a ubrzana integracija Srbije, kao i ostalih zemalja regije, u interesu je Hrvatske jer to Bruxellesu šalje poruku o solidarnosti regije, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović za beogradski list "Blic" u broju od petka. U razgovoru za "Blic" Josipović ističe kako je, imajući na umu koliko važnu ulogu u stabilnosti i integriranosti BiH imaju bosanski Srbi i koliko su oni važni i u smislu nacionalnog interesa Srbije, teško zamisliti zemlju koja bi više od Srbije mogla biti zainteresirana za što skoriju europeizaciju i članstvo BiH u EU. "Stoga, kada se radi o europskoj budućnosti i Hrvatske i Srbije, uvijek imam na umu naše zajedničko trostrano europsko partnerstvo s BiH", ističe hrvatski predsjednik, izražavajući očekivanje da će Hrvatska već iduće godine zatvoriti sva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU, što bi joj otvorilo put da do 2013. postane punopravna članica Unije. Upitan hoće li podnošenje hrvatskog odgovora Međunarodnom sudu pravde na protutužbu Srbije utjecati na šanse da dvije zemlje obostrano povuku tužbe, Josipović ocjenjuje kako je o tome rano govoriti te dodaje kako će o tome odlučiti dvije vlade.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u petak izjavio kako je Bosna i Hercegovina neodrživa i da će se vjerojatno raspasti, kao što je bio slučaj i s bivšom Jugoslavijom. "Uvidio sam da je BiH neodrživa zemlja i da je puna podjela", kazao je Dodik u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Pritom je dodao kako međunarodna zajednica u BiH pokušava realizirati projekt koji je usmjeren protiv Srba i da je to razlog zbog kojega je u proteklim godinama promijenio svoju retoriku i od umjerenog političara postao radikalnim zagovornikom podjele BiH. "Ja samo govorim da će, ukoliko ovako nastavimo, ova zemlja doživjeti sudbinu bivše Jugoslavije jer će se raspasti", izjavio je Dodik. Komentirajući probleme oko uspostave nove vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih 3. listopada, Dodik je kazao kako njegov Savez nezavisnnih socijaldemokrata (SNSD) nema ništa protiv koaliranja sa Socijaldemokratskom partijom BiH (SDP), ali istodobno ne želi prihvatiti predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžiju kao partnera. "Lagumdžija je svojim djelovanjem pokazao da ne može biti relevantan partner. Kada se on isključi iz svega mi sa SDP-om možemo nastaviti raditi", izjavio je Dodik, poručivši Lagumdžiji kako nema nikakvoga izgleda da dobije suglasnost srpskih stranaka za imenovanje na dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH jer na toj poziciji treba biti "legitimni predstavnik hrvatskog naroda".

MOSKVA - Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch upozorila je u petak u priopćenju da je nova presuda protiv bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog i njegova suradnika Platona Lebedeva političke naravi. "Presuda kaznenog suda u postupku protiv bivšeg vlasnika naftne tvrtke Jukosa, Mihaila Hodorkovskog i njegova suradnika Platona Lebedeva svjedoči o političkoj motiviranosti procesa i dubokoj ukorijenjenosti problema u ruskom pravosudnom sustavu", ocijenio je HRW. "Ta je presuda udarac za pravnu državu u Rusiji", dodaje ta nevladina organizacija. Hodorkovskom i Lebedevu, koji su od 2003. u zatvoru zbog pronevjere i pranja novca, tako je kazna produljena sve do 2017., a po prvoj presudi trebali su biti pušteni 2012., u godini kada se u Rusiji trebaju održati predsjednički izbori. Presuda je izrečena u četvrtak, uoči proslave Nove godine i razdoblja desetodnevnih praznika. Kako u petak nisu izašle gotovo nijedne novine, medijski odjek nove presude najpoznatijem ruskom zatvoreniku bio je minimalan.

CHICAGO - Središnji dio Sjedinjenih Država, od Novog Meksika na jugozapadu do Minnesote na sjeveru, u četvrtak je zatrpao snijeg praćen mećavom, a meteorolozi najavljuju daljnje pogoršanje vremenskih prilika u petak i u subotu. Nakon snježne oluje koja je u nedjelju zahvatila sjeveroistok zemlje, učinivši njujorške ulice neprohodnima, "u iduća dva dana očekujemo dvostruki snježni udar u središte zemlje", upozorio je Bob Oravec, prognostičar u nacionalnoj meteorološkoj službi (NWS). "Mjestimično će napadati do 45 cm snijega", rekao je, dodavši da, kada se steknu meteorloški uvjeti, na američkom Srednjem zapadu uzastopone snježne mećave nisu rijetkost. Otežan promet zbog snijega i loša vidljivost uzrokovali su nesreće u kojima je sudjelovalo stotinjak automobila u Fargu, u Sjevernoj Dakoti, pišu tamošnji mediji. Spasilačke ekipe jedva su se probile do nekih vozila, a najmanje su dvije osobe primljene na bolničko liječenje. Poput Sjeverne Dakote, glavne prometnice su zatvorene i u planinskim područjima Arizone, na jugozapadu zemlje, ali je zbog zakašnjelog donošenja te odluke oko 150 automobila ostalo blokirano u snijegu, zbog čega su morali intervenirati spasilačke ekipe, piše dnevnik Arizona Daily Sun. Iznenadna mećava uzrokovala je kaos na prometnicama Novog Meksika u četvrtak, u vrijeme kada su se mnogi vraćali kući uoči produženog vikenda za Novu godinu, budući da je Silvestrovo u Americi neradni dan. Brojne prometnice zatvorene su i u državama Coloradu, Wyomingu, Montani i Nevadi, kao i pravac prema nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙