FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte kliznule ispod 88 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 15. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 88 dolara za barel nakon što je američki Fed prigušio očekivanja brzog gospodarskog oporavka a podaci o zalihama ukazali na slabu potražnju u najvećem svjetskom potrošaču nafte.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u siječnju pale su na američkom tržištu 70 centi na 87,58 dolara. Na tržištu u Londonu bile su u minusu 45 centi, te se barelom trgovalo po 90,76 dolara.

Američka središnja banka u utorak je objavila opreznu ocjenu o poboljšanim izgledima gospodarstva, ukazavši na visoku nezaposlenost i potvrdivši odluku o kupovini obveznica u vrijednosti 600 milijarde dolara.

Ta je procjena u suprotnosti s optimističnim prognozama na Wall Streetu, gdje su analitičari revidirali naviše prognoze o rastu na temelju niza boljih od očekivanja podataka i novog vladinog plana smanjenja poreza.

"Fed-ova prognoza bila je manje optimistična nego što su neki možda očekivali na temelju nedavnih pozitivnih gospodarskih podataka a i izvješće Američkog naftnog instituta (API) o zalihama prilično je nepovoljno utjecalo na cijene", rekao je Carsten Fritsch, analitičar u Commerzbanku

Podaci o zalihama koje je u utorak objavio API pokazali su pad zaliha sirove nafte u SAD-u za 1,4 milijuna barela u prošlom tjednu, nasuprot očekivanom padu za 2,5 milijuna barela. Zalihe derivata porasle su za dva milijuna barela.

Američka vlada objavit će tjedno izvješće o zalihama tijekom dana a tržišta će pozorno pratiti i podatke o inflaciji potrošačkih cijena u studenom.

Dodatni uteg za cijene nafte bio je i dolar, koji je ojačao 0,45 posto naprema košarici glavnih valuta.

Pesimistično raspoloženje bilo je ograničeno vrlo hladnim vremenom u Sjedinjenim Državama i Europi, za koje se očekuje da će se nastaviti do kraja tjedna i potaknuti potražnju za lož uljem.

U srijedu je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 88,21 dolara, što znači da je bila 25 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙