FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB izrazio zabrinutost u vezi s paketom pomoći za Irsku

Autor: gvla
LONDON, 20. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) strahuje da bi paket pomoći Irskoj mogao utjecati na njezine operacije ubrizgavanja likvidnosti u eurozoni, stoji u priopćenju objavljenom na bančinom internetskoj stranici.

Mišljenje je datirano 17. prosinca ali nije moguće utvrditi kada je objavljeno na bančinoj stranci.

U dokumentu ECB ističe da bi pravne manjkavosti irskog zakona o primanju izvanrednog paketa pomoći mogle utjecati na bančina prava u vezi sa sigurnošću kolaterala.

"ECB je ozbiljno zabrinut da je taj prijedlog zakona nedostatno pravno definiran u čitavom nizu pitanja od ključne važnosti za eurosutav", ističe banka u osvrtu na irski prijedlog zakona koji bi omogućio provedbu 85 milijardi eura vrijednog paketa pomoći dogovorenog s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Manjkavosti uključuju "raspon kolateralnih prava središnjih banaka koja se daju kao jamstvo za hitnu pomoć u likvidnosti", te prava ECB-a a možda i ostalih središnjih banaka u eurozoni.

U ECB-u tako ističu da prijedlog zakona ne bi trebao utjecati na mogućnosti središnje banke odnosno ECB-a da "ostvaruje svoja prava, uključujući i neograničeno podupiranje sigurnosti svih prihvatljivih kolaterala koje daju relevantne institucije".

Irski je parlament u srijedu odobrio paket mjera nakon što je bankarski sektor te zemlje potpuno zamrznuo njezino gospodarstvo i izazvao potrese diljem eurozone.

Rejting agencija Moody's u petak je Irskoj srezala državni rejting za pet razina, što će vjerojatno dodatno pritisnuti posrnule komercijalne banke te zemlje.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙