FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pomoć Irskoj potaknula rast cijena europskih dionica

Autor: neba
LONDON, 22. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, jer su ublažena strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je Irska postigla sporazum s EU-om i MMF-om o financijskoj pomoći.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,6 posto, na 1.109 bodova, nakon što je u petak pao 0,5 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks porasli su otprilike 0,7 posto.

U nedjelju je Irska prihvatila trogodišnji paket pomoći Europske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda kako bi prevladala bankarsku i proračunsku krizu. Analitičari procjenjuju da će pomoć iznositi između 80 i 90 milijardi eura.

„To je vijest koju smo svi nestrpljivo očekivali. Sada kada znamo da Irska prihvaća pomoć, to će donijeti puno optimizma na tržišta, pa će današnje trgovanje biti pozitivno“, kaže Will Hedden, trgovac u tvrtki IG Indeks.

Zahvaljujući tome, među najvećim je dobitnicima jutros bankarski sektor. Cijene dionica Societe Generalea, Banco Santandera i UniCredita porasle su između 1,5 i 1,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros porastao 0,9 posto, na 10.115 bodova, novu najvišu razinu u pet mjeseci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙