FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

SARAJEVO - Uhićenje bivšeg premijera Ive Sanadera dokaz je da pravna država u Hrvatskoj funkcionira i da oni koji su zaduženi za provedbu zakona nisu fascinirani političkim funkcijama počinitelja kazenih djela, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za subotnje izdanje "Dnevnog Avaza". Karamarko je u razgovoru za taj podsjetio kako se prije dvije godine i policiji i državnom odvjetništvu prigovaralo da u mreži borbe protiv korupcije nema krupnih riba. "Takvom prigovoru danas sasvim sigurno nema mjesta", kazao je Karamarko, dodavši kako je ovo "ključni trenutak za Hrvatsku". "Nakon Domovinskog rata i stvaranja države ovo je možda najvažnije razdoblje o kojem ovisi kakva će hrvatska država u budućnosti biti", istaknuo je Karamarko. Dodao je kako kvaliteta kaznenog postupka koji se vodi protiv Sanadera neće bitno ovisiti o tome kada će on biti izručen Hrvatskoj, čak i ako će proces potrajati nekoliko mjeseci. Karamarko je potvrdio kako se neće stati samo na Sanaderovu slučaju. "Jamčim da ćemo na planu borbe protiv korupcije i dalje intenzivno raditi", kazao je ministar unutarnjih poslova, opisujući te istrage kao "hrvatski skalpel kojim se odstranjuje bolesno tkivo u društvu".

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se danas u Hrvatskom saboru s alžirskim ministrom vanjskih poslova Muradom Medelcijem, priopćeno je iz ureda predsjednika Sabora.Na susretu, kojemu je prisustvovala i predsjednica Nacionalnog odbora i članica saborskog Odbora za vanjsku politiku Vesna Pusić, razgovaralo se o bilateralnim odnosima, uključujući gospodarsku suradnju. "Hrvatska je otvorena za jačanje i produbljivanje bilateralnih odnosa u svim područjima, od politike i gospodarstva do kulture i turizma", rekao je predsjednik Sabora, dodavši kako smatra da je potencijal u području gospodarskih odnosa između Hrvatske i Alžira nedovoljno iskorišten. Dosadašnja robna razmjena između Hrvatske i Alžira je skromna, sa suficitom na hrvatskoj strani. Godine 2009. ostvarena je robna razmjena u iznosu od 20,6 milijuna američkih dolara, od čega je 19,8 milijuna bilo hrvatskog izvoza. Korištenjem luka u Rijeci i Pločama pruža se mogućnost da alžirske robe brže stignu na tržišta zemalja srednje i jugoistočne Europe, istaknuo je predsjednik Sabora, te dodao kako je suradnja moguća i na područjima izgradnje infrastrukture (cestovne, željezničke, vodnog gospodarstva), brodogradnje, remonta brodova i rekonstrukciji brodogradilišta, energetike, prehrambene industrije, poljoprivrede te na području razminiranja. Tijekom susreta alžirski ministar vanjskih poslova izvijestio je kako je Alžir započeo provoditi treći petogodišnji plan za obnovu svog gospodarstva, za što je rezervirano 300 milijardi američkih dolara. U okviru plana predviđena su i sredstva za izgradnju infrastrukture i vodoprivrede, pri čemu Alžir čvrsto računa i na hrvatske tvrtke.

ZAGREB - Obilne snježne padaline i niske temperature u petak navečer i u subotu ujutro izazvale su velike probleme u prometu u Italiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, javljaju agencije. Stotine vozača automobila bili su blokirani na talijanskim autocestama u noći s petka na subotu, posebice u Toskani, zbog obilnog snijega koji je poremetio i željeznički i zračni promet. U subotu ujutro, civilna zaštita na području Firence raščišćavala je snijeg kako bi deblokirala automobile i velik broj kamiona koji su ostali na cesti zametenoj snijegom. Na željezničkom kolodvoru u Firenci, najvažnijoj etapi na pruzi Milano-Rim kojom prometuje superbrzi vlak, promet je paraliziran i gotovo 5000 putnika moralo se skloniti u obližnji kongresni centar Fortresse de Basso. Promet je ponovo uspostavljen u subotu ujutro, ali uz brojna kašnjenja. U zračnoj luci u Firenci otkazani su zrakoplovni letovi, a putnici su smješteni u hotele u gradu. Hladni val s gotovo rekordno niskim temperaturama uvelike je poremetio promet u subotu u Velikoj Britaniji, gdje je otkazan velik broj zrakoplovnih letova u londonskim zračnim lukama, a stotine vozača automobila morali su provesti noć na cesti. Svi letovi British Airwaysa su otkazani između 11.00 i 18.00 sati po srednjoeuropskome vremenu u londonskom Heathrowu, najvećoj zračnoj luci u svijetu po međunarodnom prometu, i u Gatwicku, drugoj po veličini britanskoj luci, na londonskom jugu. Jednako je postupila i niskotarifna kompanija EasyJet u Gatwicku, između 7.00 i 11.00 sati. Oko 170 zrakoplovnih letova otkazano je u subotu ujutro u frankfurtskoj zračnoj luci zbog vala hladnoće koji je utjecao na zračni promet diljem Europe, navodi glasnogovornik zračne luke u Frankfurtu. U Crnoj Gori je tijekom noći palo 15 centimetara snijega, pa je jutros zatvorena zračna luka u Podgorici.

LJUBLJANA - Teškoće s kojima se suočava Slovenija su, među ostalim, rezultat prevelikih očekivanja od članstva u Europskoj uniji, iznio je u razgovoru za subotnje ljubljansko "Delo" slovenski predsjednik Danilo Tuerk. Dvije velike pogreške koje su učinjene nakon stvaranja države su prevelik opseg denacionalizacije, te model privatizacije koji je doveo do stvaranja "tajkuna", ali je još dublji problem prevelikih očekivanja iz vremena priprema za članstvo u Europskoj uniji, rekao je Tuerk u tradicionalnom razgovoru za vodeći slovenski list na kraju godine. "Tada se neutemeljeno očekivalo da će nam Europska unija svojim pravilima olakšati razvitak. Neki su se problemi zato zanemarivali ili su pometeni ispod tepiha, a to se i danas osjeća", rekao je Tuerk, iznijevši kao primjer mirovinski sustav koji se nije prilagodio novoj situaciji, pa vlada sada ima probleme s njegovom reformom. "Previše smo se oslanjali na Europsku uniju koja je sada i sama u problemima", rekao je Tuerk. Dodao je da ga najviše brine što Slovenci danas nisu "mentalno spremni" na promjene kako su to bili prije dvadeset godina, u vrijeme osamostaljenja. Unatoč teškoćama, Slovenija se na racionalan način može izvući iz razvojnih i ekonomskih teškoća, ocijenio je Tuerk, dodavši kako se ne slaže s mišljenjima kako su zbog problema potrebni izvanredni izbori ili tehnička vlada.

KUNDUZ - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u subotu u nenajavljen posjet njemačkim vojnicima na sjeveru Afganistana. U njemačkoj bazi u Kunduzu odala je počast poginulima, u pratnji ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga i Volkera Wiekera, načelnika glavnog stožera njemačke vojske. Kancelarka je razgovarala s vojnicima koji su prošli mjesec sudjelovali u četverodnevnoj operaciji protjerivanja talibana iz južnog dijela okruga Šar Daraha. "Ovdje sam zato da vam zahvalim", rekal je Merkel vojnicima, istaknuvši da sudjelovanje njemačkih vojnika u međunarodnim snagama u Afganistanu pridonosi njemačkoj sigurnosti. Ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je da većina Nijemaca ne podupire slanje njemačkih vojnika u Afganistan. "Dio naroda ne vjeruje u ovu misiju, ali su svejedno ponosni na vas", rekla je Merkel. Ovo je treći njezin posjet njemačkim snagama nakon 2007. i 2009. Dosad je u Afganistanu poginulo 45 njemačkih vojnika, a od početka godine osmorica su ubijena u borbi. U siječnju je njemački parlament povećao broj svojih vojnika u Afganistanu. Trenutačno ih ondje služi oko 4.700.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙