FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski politološki razgovori o globalnoj krizi i izazovima demokracije

Autor: mbur
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatsko politološko društva i Fakultet političkih znanosti danas su priredili tradicionalni znanstveni i stručni skup "Hrvatske politološke razgovore" na kojem će politolozi iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije analizirati probleme i izazove koje pred demokraciju postavljaju neoliberalizam i globalna kriza.

Dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek otvorio je skup koji bi trebao, kako je rekao, u kontekstu urušavanja svjetskih financija i globalne krize odgovoriti i na pitanja gdje je Hrvatska 20 godina nakon prvih slobodnih izbora te dokle je došla u borbi protiv korupcije, a u svjetlu aktualnog slučaja bivšeg premijera Ive Sanadera, protiv kojega je pokrenut kazneni postupak.

O krizi i poziciji ljevice govorio je Branko Caratan, predsjednik Hrvatskog politološkog društva, ocjenivši kako je kriza neoliberalizma i tržišnog fundamentalizma otvorila prostor za pozicioniranje ljevice, iako je opća konstatacija da ljevica nema odgovor na aktualnu krizu. Dok se ljevica u Europi suočava s brojnim problemima, oni su u Hrvatskoj dodatno zaoštreni. Caratan smatra kako imamo problem kako uvoznu ekonomiju koja je obogatila profitere rata i tranzicije te osiromašila stanovništvo zamijeniti za ekonomiju koja će riješiti probleme.

Žarko Puhovski govorio je o ljevici i političkoj globalizaciji, usvrdivši da je borba ljevice s neoliberalizmom dovela do toga da je ona izgubila puno energije i da je apsorbirana. Čini se logično da bi u današnjoj situaciji, ustvrdio je, trebalo razmišljati o prihvaćanju "svjetske vlade" jer se radi o svjetskom tržištu. Drži kako je kriza situacija koja je stalo nazočna na svjetskoj sceni, dok je u političkom smislu posljednjih 10 godina pogrešno tumačena i razumijevana.

Antun Vujić govorio je o problemima s kojima se ljevica susrela u Hrvatskoj, ocjenivši kako je 2000. godine ljevica nastavila provoditi neoliberalni koncept. "Nismo osjećali da radimo nešto protivno našem pozivu", rekao je Vujić, navodeći kao primjer priklanjanja neoliberalizmu to što SDP nije započeo rasprodaju banaka, ali ju je dovršio, nije ukinuo radnička prava, ali ih je načeo i slično. Kao jedan od mogućih puteva socijaldemokracije i načina raščišćavanja s neoliberalizmom Vujić vidi u reorganizaciji odnosa rada i poslodavca te mogućnosti kontrole poduzetništva na licu mjesta.

Teme politoloških razgovora bit će i problemi globalizacije, države i krize demokracije te globalizacije i problem javnog upravljanja.

Razgovori se održavaju u povodu 44. obljetnice Hrvatskoga politološkog društva i 48. obljetnice zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

(Hina) xmb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙