FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

INNSBRUCK - Državno odvjetništvo u Innsbrucku pokrenulo je istragu u slučaju Sanader, potvrđeno je u petak, nakon što je u četvrtak državno odvjetništvo u Salzburgu objavilo postojanje kaznene prijave protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera za pranje novca. Kako je u petak objavila austrijska novinska agencija APA, istražni spis proslijeđen je iz Innsbrucka državnom odvjetništvu zaduženom za korupciju u Beč. "Smatramo da je ono nadležno", izjavio je u petak za APA-u Hansjoerg Mayr, glasnogovornik državnog odvjetništva u Innsbrucku. Mayr nije otkrio pojedinosti o slučaju. Kako piše APA, činjenica je da je jedna banka iz Tirola prošlog tjedna podnijela prijavu zbog sumnje u pranje novca, iz čega proizlazi da bi Sanader mogao u Tirolu raspolagati računima, koji su "povezani sa sumnjama koje protiv njega postoje u Hrvatskoj". Državno odvjetništvo nadležno za korupciju trebalo bi sada donijeti odluku o daljnjem postupku. "Mislim da će se to brzo dogoditi", rekao je Mayr. Glasnogovornica državnog odvjetništva nadležnog za korupciju Eva Habicher izjavila je za APA-u da to odvjetništvo u petak još nije dobilo spis iz Innsbrucka i da će u ponedjeljak imati više informacija. Državna odvjetnica u Salzburgu Barbara Feichtinger izjavila je u četvrtak da je jedna banka iz Innsbrucka podnijela prijavu o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno odvjetništvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak Sanaderova izručenja Hrvatskoj, odnosno, za austrijsko pravosuđe njegov bi slučaj postao prioritetan.

BRUXELLES - Čelnici 27 zemalja članica Europske unije odobrili su u petak na summitu u Bruxellesu kandidatski status Crnoj Gori, ali ne i datum za početak pregovora. "Odlučili smo Crnoj Gori dodijeliti status kandidata te smo izrazili uvjerenje Europskog vijeća da zemlje zapadnog Balkana imaju europsku perspektivu", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Sličnu poruku uputio je i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Dogovor o dodjeli kandidatskog statusa nakon preporuke Europske komisije snažan je signal naše privrženosti budućnosti Balkana", rekao je Barroso. Europska komisija preporučila je početkom studenoga da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora. Komisija je Crnoj Gori kao uvjet za preporuku za početak pregovora postavila nekoliko prioriteta u području vladavine prava, reforme pravosuđa, izbornog sustava i javne uprave, uloge parlamenta, slobode medija, suradnje s civilnim društvom, te borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Po zaključcima Vijeća EU-a s početka ovoga tjedna, datum početka pregovora s Crnom Gorom mogao bi biti razmatran tek krajem sljedeće godine, nakon što Komisija objavi izvješće o napretku u studenom 2011. Trenutačno pet zemalja ima status kandidata - Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Crna Gora. Hrvatska je u samoj završnici pregovora, turski pregovori iznimno sporo napreduju, Island je još u fazi screeninga, a Makedonija nije ni započela pregovore zbog spora s Grčkom oko imena zemlje.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio je u petak u oproštajni posjet sadašnjeg predstavnika ureda visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj Wilfrieda Buchhorna te u nastupni posjet budućeg predstavnika Terencea Pikea, priopćeno je iz MVPEI-a. Ministar Jandroković zahvalio je povjereniku Buchhornu na njegovu radu i doprinosu u rješavanju pitanja vezanih uz izbjeglice. Istovremeno je poželio dobrodošlicu novom povjereniku Pikeu te potvrdio kako će Hrvatska i ubuduće usko surađivati s UNHCR-om. Osvrnuvši se na proteklo razdoblje, ministar Jandroković istaknuo je zajednički napredak u rješavanju pitanja izbjeglica u Hrvatskoj. Dodao je kako Hrvatska može biti primjer za čitavu regiju. Slijedom dosadašnjih rezultata, novi je povjerenik Pike izrazio je nadu kako će se iduće godine uspješno nastaviti rad ureda UNHCR-a u Hrvatskoj.

ZAGREB - Predsjednica zastupničkog kluba HNS-a i HSU-a te potpredsjednica stranke europskih liberala (ELDR) Vesna Pusić nazočila je summitu europskih premijera i zamjenika premijera iz liberalnih stranaka, koji se održao u sklopu summita EU-a u Bruxellesu, navodi se u petak u priopćenju HNS-a, u kojem se ističe da vodstvo europskih liberala snažno podupire priključenje Hrvatske EU-u. "Vodstvo europskih liberala snažno podupire priključenje Hrvatske EU te završetak pristupnih pregovora u prvoj polovici sljedeće godine", rekla je Pusić nakon sastanka. Sastanku u organizaciji ELDR-a (Europske liberalno-demokratske i reformske stranke) te grupe ALDE (zastupnici liberalnih stranaka u Europskom parlamentu) nazočio je i Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije, te estonski premijer Andrus Ansip, finski Mari Kiviniemi, irski Brian Cowen te nizozemski Mark Rutte. ELDR i ALDE od samih početaka procesa pridruživanja Hrvatske EU snažno podupiru hrvatsko članstvo u Uniji te reforme, glavni cilj kojih je bolji život građana u Hrvatskoj. Vesna Pusić obnaša treći uzastopni mandat izabrane potpredsjednice ELDR-a, što je najviša dužnost koju neki hrvatski političar obnaša u nekoj od europskih stranaka. Dvodnevni sastanak EU-a, započet u četvrtak u Bruxellesu, posvećen je manjoj izmjeni Lisabonskog ugovora kojom se stvara pravna podloga za uspostavu trajnog mehanizma za stabilnost eura i zamjenjuju sadašnja dva privremena rješenja kojima vijek trajanja istječe sredinom 2013.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je u petak kako je nakon višemjesečne istrage podignulo optužnicu protiv šest osoba bošnjačke nacionalnosti koje se sumnjiče da su odgovorne za bombaški napad na policijsku postaju u Bugojnu, u srednjoj Bosni, počinjen u lipnju, kada je jedan policajac poginuo, a nekoliko ih je ranjeno. U priopćenju se navodi kako se optuženici terete za kaznena djela terorizma i pomaganja počinitelju nakon kaznenog djela. Optuženi su Haris Čaušević i Adnan Haračić iz Bugojna, Naser Palislamović iz Zenice, Emin Osmanagić iz Sarajeva, Haris Špago iz Pazarića i Nedžad Keška iz Hadžića. Svi su optuženici od prije u pritvoru u Sarajevu. Optužnica tereti Čauševića, Haračića i Palislamovića da su najodgovorniji za teroristički čin kojim se željelo "ozbiljno destabilizirati političke, ustavne i društvene strukture u BiH". Tužiteljstvo BiH objašnjava da su se optuženici na sastancima održanim 2010. dogovorili da će izvesti teroristički napad 27. lipnja s nakanom da ubiju i počine što veću štetu. Posebice se ističe kako je napad planiran dok se na području Bugojna održavala velika vjerska proslava i kad je - radi sigurnosti - u policijskoj postaji bilo angažirano mnogo ljudi. Zbog ozbiljnosti navoda optužnice i težine počinjenih kaznenih djela, tužiteljstvo je za svu šestoricu optuženih zatražilo produženje pritvora. Mediji u BiH već su isticali da je Čaušević odavno poznat kako simpatizer radikalnih islamista.

LONDON - Osnivač WikiLeaksa Julian Assange, koji je u četvrtak uz jamčevinu pušten na slobodu, izjavio je da je žrtva klevetničke kampanje, dodavši kako očekuje da će ga švedske vlasti ponovno pokušati ocrniti. Tridesetdevetogodišnji australski računalni stručnjak rekao je da ga restriktivne mjere, koje je opisao kao "hi-tech kućni pritvor", neće zaustaviti u objavljivanju povjerljivih dokumenata. Assange je u četvrtak u Londonu pušten na slobodu uz jamčevinu od 200.000 funta (oko 1.700.000 kuna), do odluke u izručenju Švedskoj, nakon što je proveo devet dana u najvećem londonskom zatvoru. Švedska traži njegovo izručenje kako bi ga ispitala zbog optužba za silovanje dviju dobrovoljki WikiLeaksa. "Ovo je bila vrlo uspješna, i vrlo pogrešna, klevetnička kampanja", rekao je Assange za BBC pošto je kasno sinoć stigao u kuću u Suffolku u istočnoj Engleskoj gdje će provesti Božić i Novu godinu. Rekao je kako očekuje da će ga švedske vlasti ponovno pokušati ocrniti, ali nije objasnio pojedinosti. Dodao je kako su njegovi protivnici iskoristili optužbe protiv njega da bi napali WikiLeaks.

VARŠAVA - Nacrt izvješća o padu zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u Rusiji, koji je Poljskoj predalo povjerenstvo ruskog zrakoplovstva (MAK), "neprihvatljiv" je, izjavio je u petak poljski premijer Donald Trusk. Taj je nacrt izvješća koji je Varšavi poslao MAK 20. listopada "neosporno neprihvatljiv", izjavio je Tusk poljskim novinarima u Bruxellesu. Poljsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u četvrtak da je Moskvi poslalo dokument na 150 stranica koji sadrži njegove primjedbe na nacrt izvješća MAK-a. Ministarstvo je odbilo iznijeti pojedinosti o sadržaju tih primjedbi. Tupoljev 154 koji je prevozio predsjednika Lecha Kaczynskog, njegovu suprugu Mariu Kaczynsku i druge visoke poljske dužnosnike, srušio se 10. travnja pri pokušaju slijetanja po gustoj magli u Smolensku, na zapadu Rusije. U padu zrakoplova poginulo je 96 osoba. Poljsko izaslanstvo putovalo je na svečanost obilježavanja 70. obljetnice pokolja više od 22.000 poljskih časnika, pogubljenih po naredbi Josifa Staljina u Katinu, blizu Smolenska, i na drugim mjestima.

LONDON - Novi, drugi val hladnoće zahvatio je u petak Veliku Britaniju, uz obilan snijeg koji je otežao cestovni, željeznički i zračni promet. Zračni promet u potpunosti je zatvoren u zračnoj luci u Belfastu, a uprava Eurostara je izvijestila kako će zbog loših meteoroloških uvjeta vlakovi tunelom La Mancheom voziti smanjenom brzinom i uz kašnjenja od oko pola sata. U petak je u Wellesu bilo zatvoreno više od 700 škola, u Škotskoj oko 200, a u sjevernoj Irskoj 600. U Škotskoj i sjevernoj Irskoj palo je oko 10 do 15 centimetara snijega, a u Wellesu desetak. Na jugozapadu Engleske palo ga je između dva i pet centimetara. Prvi val hladnoće, koji je zemlju zahvatio u početku prosinca, stajao je mjesta škotskoga ministra prometa, kojemu su predbacili nepripremljenost na loše vremenske uvjete. Drugi bi val hladnoće mogao otežati opskrbu gorivom, osobito kad je riječ o seoskim područjima. Državni tajnik za energetiku Charles Hendry u četvrtak je pred zastupnicima rekao da će opskrba gorivom nekih seoskih područja gorivom kasniti tri do četiri tjedna. "Svjesni smo toga da bi snijeg mogao padati sve do Božića, a stanje bi moglo postati vrlo ozbiljno", rekao je Hendry, dodavši kako će britanske vlasti čitavo vrijeme nadzirati cijene goriva, koje naglo rastu.

ATENA - Nezadovoljni programom štednje, koji je nametnula grčka vlada, novinari u toj zemlji počeli su u petak 48-satni štrajk koji je obuhvatio elektroničke i tiskane medije, a štrajku se priključila i grčka novinska agencija ANA. Televizijski kanali emitiraju već snimljene emisije, a radijske postaje samo glazbu, dok na kioscima nije u petak bilo svježih tiskovina. Grčka novinska agencija ANA zadnju je vijest objavila u četvrtak navečer, a nakon nje samo obavijest o prekidu emitiranja svih servisa do nedjelje u 6 sati u jutro. U četverosatnu štrajku u petak su bili i zaposlenici javnoge prijevoza, uključivo željeznicu. Radnici u tramvajskoj mreži i mreži podzemne željezunice u Ateni obećali su da će nastaviti štrajkati idući tjedan. Atena je provela gospodarske reforme u sklopu preuzetih obveza o smanjenju javne potrošnje u zamjenu za paket pomoći od 110 milijarda eura koji su osigurale Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Socijalistička vlada snizila je mirovine i plaće, povisila poreze te produžila dobnu granicu za umirovljenje. Uvjeti su to koje se obvezala ispuniti u zamjenu za međunarodnu pomoć. Ovaj tjedan parlament je prihvatio novi zakon kojim se još snizuju plaće, uvodi premještaj zaposlenika na druga radna mjesta te neke izmjene zakona o radu.

PEŠAVAR - U napadu triju američkih bespilotnih letjelica ubijena su najmanje 24 pobunjenika u plemenskom okrugu Hiber na sjeverozapadu Pakistana, drugom napadu tog tipa u istoj regiji u dva dana, objavili su pakistanski dužnosnici. Dva sela napadnuta su u petak u dolini Tirah, smještenoj u okrugu Hiber, nedaleko granice s Afganistanom, gdje je ubijeno sedam pobunjenika prethodnog dana u ispaljivanju rakete američke bespilotne letjelice. U napadima u petak uništene su kuće u selima u dolini Tirahu, te u Malakdin Helu. "Prema prvim izvješćima u trima napadima ubijena su najmanje 24 pobunjenika", rekao je jedan dužnosnik lokalne obavještajne službe. Svi ubijeni bili su pripadnici Pokreta pakistanskih talibana, dodao je dužnosnik u Pešavaru. Neovisni izvori zasad nisu potvrdili napade.

BIŠKEK - Vladajuća kirgistanska koalicija u petak je izabrala predsjednika parlamenta čime je nakon silovite pobune, a zatim prvih parlamentarnih izbora, učinila novi korak u naporima da postane prva država parlamentarne demokracije u središnjoj Aziji. Prema novome modelu, u čemu Kirgistan ima potporu Sjedinjenih Država, parlament će postati glavno tijelo odlučivanja, a premijer imati ovlasti veće od predsjednika države. Susjedne države u središnoj Aziji, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, imaju centralizirane, autoritarne predsjedničke sustave. "Nova zadaća je formiranje legitimne vlade koja će odgovarati nama", rekao je novi predsjednik parlamenta Ahmatbek Keldibekov. Zastupnici trebaju kasnije u petak glasovati o predloženoj novoj vladi. Kirgistan je bivša sovjetska republika s 5,4 milijuna stanovnika i jedina u svijetu koja na svome tlu ima američku i rusku vojnu bazu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙