FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dduk
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES

Europska unija spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi se očuvala stabilnost euro zone, zaključili su čelnici 27 zemalja članica nakon prvog dana summita u Bruxellesu. "Spremni smo učiniti sve što je potrebno kako bismo osigurali stabilnost euro zone", kaže se u deklaraciji koju je pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Predsjednici država ili vlada zemalja članica dogovorili su prvi dan svog dvodnevnog sastanka na vrhu tekst manje promjene Lisabonskog ugovora koja će omogućiti uspostavu trajnog mehanizma za stabilizaciju eura i koji bi trebao biti uspostavljen sredinom 2013. godine nakon što sadašnjim privremenim rješenjima istekne rok trajanja. "Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski mehanizam koji se može aktivirati ako se to pokaže nužnim za stabilnost euro zone u cjelini. Odobravanje financijske pomoći od tog mehanizma bit će podvrgnuto strogim uvjetima", glase dvije rečenice koje će se ubaciti u Lisabonski ugovor. Do proljeća ove godine EU nije imao sigurnosnu mrežu za euro zonu jer se smatralo da su pravila koja su uvedena pri uvođenju zajedničke valute dovoljno čvrsta da se izbjegnu problemi. Međutim, dužnička kriza koja je najprije pogodila Grčku, a zatim Irsku pokazala je da ta pravila nisu bila dovoljna.

PRIŠTINA

Kosovsko Izborno povjerenstvo u četvrtak je odlučilo u pet općina poništiti izbore održane 12. prosinca, zbog zamijećenih nepravilnosti te ponovno pozvati birače iz tih dijelova Kosova na izbore 9. siječnja. U četiri od pet općina u kojima se ponavljaju izbori 12. prosinca pobijedila je Demokratska stranka Kosova Hashima Thacija, a u jednoj alijansa za budućnost Kosova. Prema preliminarnim rezultatima Demokratska stranka Kosova premijera Hashima Thacija osvojila je 33,5 posto glasova i ne raspolaže dostatnom većinom da bi zemlju vodila bez koalicijskog partnera. Thaci je za Reuters rekao da ima mnogobrojne ponude za osnivanje koalicije, čak i s onim strankama čiji su čelnici tijekom izborne kampanje izjavili kako ne namjeravaju ići u savez s njim. Demokratska liga Kosova osvojila je 23,6 posto glasova. Njezini su čelnici optužili čelnike Demokratske stranke Kosova za prijevaru, osobito u općinama Srbici, Glogovcu i Dečanima. U općinama Mališevo i Lipljan održat će se parcijalni izbori.

MEKSIKO

U sukobima narko-kartela s pripadnicima snaga reda u Meksiku je od dolaska na vlast predsjednika Felipea Calderona prije četiri godine smrtno stradalo 30.196 osoba, izjavio je glavni tužitelj Arturo Chavez. "Broj smrtno stradalih do 30. studenoga popeo se na 30.196 osoba od stupanja na dužnost Felipea Calderona u prosincu 2006., izvijestio je glavni tužitelj. "Samo tijekom ove godine, u razdoblju od siječnja do studenoga ubijeno je 12.456 osoba", rekao je. Calderon je borbu protiv organiziranog kriminala po dolasku na vlast stavio na prvo mjesto, rasporedivši oko 50.000 vojnika diljem zemlje sa zadaćom da pomognu policiji. "Navedena brojka je uistinu zastrašujuća, no znači da smo uspjeli postići određeni uspjeh u borbi sa zločinačkim organizacijama te da one sve više slabe", rekao je Chavez.

LOS ANGELES

Američki redatelj, producent i scenarist blake Edwards umro je u bolnici u kalifornijskoj Santa Monici u 88. godini zbog komplikacija nastalih uslijed posljedica upale pluća, izvijestio je njegov agent Lou Pitt. Edwards je jedno od najvećih imena američke komedije tijekom više od 30 godina. Poznat je po filmovima o "Pinku Panteru" koji je proslavio glumca Petera Sellersa u ulozi nezaboravnog inspektora Clouseaua, "Doručku kod Tiffanyja" s Audrey Hepburn, "Victor/Victoriji" u kojoj je glavnu ulogu odigrala njegova supruga, britanska glumica Julie Andrews i mnogim drugima. Tijekom duge filmske karijere radio je na više od 50 filmova kao redatelj ili scenarist. Godine 2004. Edwards je nagrađen Oscarom za životno djelo.

BRUXELLES

Vojne snage NATO-a i SAD-a koje se bore protiv talibanskih pobunjenika u Afganistanu "uz velike su napore ostvarile" napredak tijekom 2010., izjavio je glavni tajnik Atlantskog saveza Anders Fogh Rasmussen, dodavši kako bi taj napredak međunarodnih snaga trebalo održati. Rasmussen je aludirao na govor američkog predsjednika Baracka Obame koji je objavio godišnju bilancu nove američke strategije u regiji. "Prema raspoloživim podacima jasno je da je u Afganistanu postignut napredak. Naša strategija je čvrsta, a da bismo je uspješno priveli kraju, na mjestu događaja moramo imati potrebne resurse", kazao je te dodao da je zadaća u Afganistanu bila iznimno teška. NATO namjerava "nastaviti s obukom afganistanskih vojnih snaga", u skladu s krajnjim ciljem - potpunom predajom ovlasti lokalnim snagama, kada je riječ o pitanju sigurnosti, do kraja 2014., rekao je Rasmussen te dodao kako će međunarodne snage ostati ondje kao potpora.

(Hina) xduk yduk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙