FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MEISE - Proces bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu stvar je hrvatskog pravosuđa a ulazak Hrvatske u Europsku uniju, za što ima veliku potporu, nije vezan uz sudbinu jedne osobe, izjavio je u četvrtak u Meiseu pokraj Bruxellesa švedski premijer Fredrik Reinfeldt. "Proces proširenja nije vezan uz jednu osobu. Hrvatska je zemlja s velikom potporom da postane nova članica, dovršimo to, a proces bivšem premijeru je stvar hrvatskog pravosudnog sustava", izjavio je Reinfeldt po dolasku na sastanak čelnika Europske pučke stranke, koji su se okupili u Meiseu pokraj Bruxellesa. Reinfeldt je tako odgovorio na pitanje kakav utjecaj može imati proces koji se vodi protiv Sanadera na završetak hrvatskih pristupnih pregovora. Na summitu premijera, predsjednika i oporbenih čelnika iz zemalja članica EU-a, koji dolaze iz stranaka okupljenih u Europskoj pučkoj stranci, sudjelovat će i hrvatska premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor te još nekoliko čelnika iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata. Od 27 čelnika EU-a 14 ih dolazi iz Europske pučke stranke, među njima, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Francuske, Italije i Švedske, Francois Fillon, Silvio Berlusconi i Fredrik Reinfeldt. Iz redova Europske pučke stranke su i predsjednici Europskog vijeća i Komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso. EPP se redovito sastaje uoči svakog sastanka na vrhu zemalja članica Europske unije.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je u četvrtak na sastanku s gruzijskim ministrom vanjskih poslova Grigolom Vashadzeom da Hrvatska pozdravlja unaprjeđenje bilateralnih odnosa postavljanjem stalnog predstavnika u Zagrebu koji će diplomatske poslove s Hrvatskom voditi putem gruzijskog veleposlanstva u Budimpešti, doznaje se iz službenog saborskog priopćenja. "Hrvatsko-gruzijski bilateralni odnosi su dobri, no nedovoljno je razvijena gospodarska suradnja, koja bi se mogla pospješiti potpisivanjem bilateralnih gospodarskih sporazuma između dviju vlada", prenose se u priopćenju riječi predsjednika Sabora. Bebić je čestitao Gruziji na početku pregovora o Sporazumu o stabilnosti i pridruživanju EU i istaknuo kako Hrvatska podupire Gruziju na putu u punopravno članstvo EU-a i NATO-a. Glede sukoba u Abhaziji i Južnoj Osetiji Bebić je kazao da Hrvatska podupire gruzijski suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet te se priklonila Deklaraciji Europske unije koja podupire prevenciju i mirno rješenje sukoba kao i mehanizme pregovaranja koji su u tijeku, navodi se u priopćenju. Vashadze je potaknuo i pitanje iniciranja hrvatsko-gruzijske skupine prijateljstva u oba parlamenta kako bi se ojačala sadašnja suradnja. Ujedno je predsjedniku Sabora prenio poziv predsjednika gruzijskog parlamenta Davida Bakradzea u službeni posjet Gruziji.

ZAGREB - Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u četvrtak u Zagrebu s gruzijskim kolegom Grigolom Vashadzeom koji je zahvalio Hrvatskoj na neupitnoj potpori teritorijalnom integritetu, suverenosti i nezavisnosti Gruzije. "To je za nas vrlo važno. Zahvalni smo hrvatskoj vladi, parlamentu i hrvatskom narodu na neupitnoj potpori teritorijalnom integritetu, suverenosti i nezavisnosti Gruzije", kazao je Vashadze na konferenciji za novinare nakon susreta. Gruzijski ministar vanjskih poslova je rekao da je Rusija okupirala 20 posto njezina teritorija i 500.000 ljudi, tj. 10 posto stanovništva, učinila izbjeglicama. Rješenje tog bolnog problema vidi tek "kad se Rusija naučiti ponašati na civiliziran način i počne poštivati međunarodne zakone". Jandroković je, osim potpore gruzijskom teritorijalnom integritetu i suverenosti, također istaknuo da Hrvatska podupire euroatlantske integracije Gruzije. "Zalažemo se za uspostavu boljih odnosa Gruzije s Europskom unijom i NATO-om", kazao je hrvatski ministar. Jandroković je dodao da se na ovom prvom službenom posjetu gruzijskog ministra vanjskih poslova najviše razgovaralo o bilateralnoj suradnji, objasnivši da dvije strane "posebice zanima proširenje te suradnje na gospodarstvo i kulturu". Izrazio je zadovoljstvo što se hrvatski izvoz u Gruziju u prvih devet mjeseci ove godine utrostručio, uz opasku da treba razviti dobar pravni okvir za jačanje gospodarske suradnje. Poručio je da bi dvije zemlje trebale što prije zaključiti sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti ulaganja. Vashadze je naveo energetiku i promet kao dva gospodarska područja na kojima bi se mogla ostvariti jača suradnja, te kulturu. Dvije strane su za danas najavile i potpisivanje sporazuma o kulturnoj suradnji. Vashadze se danas sastao i s predsjednikom države Ivom Josipovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

LJUBLJANA - Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta odobrio je da se na pristupnoj konferenciji idući tjedan privremeno zatvori poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31), izjavila je u četvrtak nakon zatvorene sjednice odbora njegova predsjednica Janja Klasinc. Za zatvaranje je glasovalo 7 članova odbora, a protiv su bila dva - iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SDS), dodala je. Klasinc je rekla da može zanijekati tvrdnje nekih hrvatskih medija po kojima Slovenija opet blokira hrvatski pristupni proces u EU, ali da su svi članovi odbora protestirali protiv topografske karte koju je nedavno objavio hrvatski Geodetski zavod, a na kojoj je u Savudrijskoj vali granica povučena crtom sredine. Slovenija u pregovorima više ne blokira Hrvatsku zbog graničnog prijepora jer je to pitanje načelno riješeno arbitražnim sporazumom, ali će u pristupnom procesu Hrvatske i dalje voditi računa o dobrosusjedskim odnosima, istakla je Klasinc. Po njenim riječima, Slovenija je nedavno u jednom dokumentu Europske unije postigla da se povuče rečenica prema kojoj bilateralna pitanja ne bi trebala utjecati na proces širenja EU-a na nove članice. Tvrdnju da u nekim slučajevima bilateralni odnosi mogu utjecati na širenje Unije iznio je početkom tjedna u Bruxellesu slovenski ministar za razvoj Mitja Gaspari, a u takvom stajalištu podržali su ga i kolege iz Grčke i Cipra, objavili su slovenski mediji.

SARAJEVO - Granične policije Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine vrlo uspješno surađuju i tako će i nastaviti radi zaštite sigurnosti cijele regije, zaključili su u četvrtak u Sarajevu čelnici graničnih služba triju država. Načelnik uprave za granice hrvatskog ministarstva unutarnjih poslova Nikola Milina i načelnik uprave srbijanske granične policije Nenad Banović, koji su protekla dva dana sudjelovali na sarajevskoj konferenciji o borbi protiv ilegalnih migracija, posjetili su u četvrtak sjedište granične policije BiH i razgovarali s ravnateljem Vinkom Dumančićem. Kako je priopćeno nakon tog sastanka, vrlo bitnim je ocijenjen dosadašnji sustav razmjene podataka koji uključuje uspostavu izravnih telefonskih veza na nekoliko graničnih prijelaza, blokiranje mjesta prikladnih za ilegalne prijelaze državnih granica te potpisivanje protokola i sporazuma o prekograničnoj suradnji. Milina, Banović i Dumančić istaknuli su i važnost uvođenja mješovitih ophodnja radi suzbijanja ilegalnih migracija. U suradnji s bosanskohercegovačkim graničarima hrvatska je granična policija od srpnja 2009. obavila više od 1800 zajedničkih ophodnja. S obzirom na to da je BiH, zahvaljujući donaciji Sjedinjenih Država, dobila plovilo za nadzor pomorske granične crte, hrvatskoj je strani predložena uspostava mješovitih ophodnja i na moru. Čelnici graničnih policija dogovorili su se o mjerama kojima će za idućih blagdana koordinirati rad na graničnim prijelazima kako bi se ubrzao prijelaz granice, a zadržala potrebna razina sigurnosti.

SARAJEVO - Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija rekao je u četvrtak kako je poziv HDZ-u 1990. da se priključi koaliciji, koja bi obnašala izvršnu vlast u Federaciji BiH te na državnoj razini, još otvoren, no prevelika neslaganja između SDP-a i HDZ-a BiH zapreka su njihovu poslijeizbornom savezništvu. "Platforma koju smo ponudili otvorena je za sve, a ponajprije za Božu Ljubića jer ona sadrži 90 posto zahtjeva koje je tijekom prijašnijih razgovora postavio HDZ 1990.", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu. SDP BiH, koji je uz Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika na izborima 3. listopada osvojio najveći broj mjesta u Parlamentu BiH, u utorak je ponudio platformu o zajedničkom političkom djelovanju Stranci demokratske akcije (SDA), Hrvatskoj stranci prava (HSP) i Narodnoj stranci "Radom za boljitak" (NSRzB). Na tu ponudu, koja bi značila i uspostavu izvršne vlasti u Federaciji i državi BiH, odmah su u srijedu negativno reagirali HDZ BiH i HDZ 1990., a predsjednici tih stranaka Dragan Čović i Božo Ljubić upozorili kako bi to bilo drastično kršenje volje većine hrvatskoga biračkog tijela. Čović je zaprijetio i blokadom vlasti u BiH uspostavi li se vladajuća koalicija iz koje će biti isključena dva HDZ-a. Lagumdžija je u četvrtak Čovićeve prijetnje ocijenio posve neprimjerenima. "Ako tko uspije sastaviti matematičku većinu i utemeljiti vlast bez SDP-a, nama ne bi palo na pamet prijetiti takvim blokadama", dodao je. "Ako Čović sa svojim partnerima ima većinu, za nas je sasvim legitimno da oni sastave ministarsko vijeće bez SDP-a", ustvrdio je Lagumdžija. Za razliku od HDZ-a 1990., s kojim je SDP postigao velik stupanj suglasnosti o znatnu broju pitanja i načinu njihova rješavanja, pregovori s HDZ-om BiH nisu dali nikakvih rezultata. "Mi do danas od njih (HDZ BiH) nismo dobili nikakav papir na kojemu bi napisali što točno žele. Jedino su nam kazali da oni zapravo nikad nisu zagovarali treći entitet", ustvrdio je Lagumdžija. Temeljna zapreka u komunikaciji SDP-a i HDZ-a BiH jest dužnost predsjedatelja ministarskoh vijeća, rekao je. "Temeljni nesporazum je taj što Čović drži da na čelu toga vijeća mora biti ne samo Hrvat nego Hrvat iz HDZ-a BiH, dakle to mora biti Hrvat kojega će on potvrditi. Mi na to ne možemo pristati", izjavio je Lagumdžija. Imenovanje predsjedatelja ministarskog vijeća ne može se svesti tek na pitanje nacionalnog rotiranja jer je u konačnici riječ i o tome koliko birača stoji iza koje stranke, drži Lagumdžija. Na upit je li SDP ponudio da novi premijer bude Hrvat iz te stranke, Lagumdžija je odgovorio kako su HDZ-u BiH ponuđene "različite opcije".

LONDON - Britanski sudac je u četvrtak odobrio puštanje na slobodu uz jamčevinu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea dok počne postupak za izručenje Švedskoj, priopćio je Visoki sud. Presuda, kojom se odbacuje i žalba na prvotnu odluku o oslobađanju uz jamčevinu, znači da će Assange ostati u Velikoj Britaniji pod strogim uvjetima. Sudski postupak za izručenje trebao bi početi 11. siječnja. Jamčevinu od 312.000 dolara, koja mora biti plaćena u gotovini, osigurali su istaknuti aktivisti za zaštitu ljduskih prava, autori i filmski redatelji, među kojima su Michael Moore i Ken Loach. Assange će biti na slobodi pod vrlo strogim uvjetima te će morati predati svoju putovnicu i poštivati "redarstveni sat", a to će se pratiti elektroničkom napravom. Assange se na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdala Švedska nalazi u pritvoru u Londonu od kada se prijavio policijskoj postaji 7. prosinca. Švedska ga traži zbog optužbe za seksualno zlostavljanje dviju žena. Assangeov odvjetnik Mark Stephens je izjavio kako je uvjeren da će jamčevina biti plaćena u četvrtak. New York Times je u međuvremenu izvijestio da savezni tužitelji u SAD-u nastoje pripremiti optužnicu protiv Assangea za možebitnu špijunažu zbog njegove uloge u prikupljanju i objavljivanju povjerljivih podataka.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. pozvao je u četvrtak na jačanje vjerskih sloboda diljem svijeta, dodavši da su kršćani religijska skupina koja najviše pati zbog vjerskih progona. Papa Benedikt XVI. svoju je poruku uputio u povodu 44. svjetskog dana mira Katoličke crkve, koji se obilježava 1. siječnja 2011. "Nažalost, godina koja završava bila je obilježena progonima, diskriminacijom, strašnim nasiljem i vjerskom nesnošljivošću", rekao je Papa. "Trenutno su kršćani vjerska skupina koja pati najviše zbog progona motiviranih religijom", dodao je Benedikt. Naveo je "voljeni Irak" kao primjer zemlje u kojoj se događaju "sukobi i nasilje dok pokušava poćui putom stabilnosti i pomirbe". Papa je kritizirao i države u kojima se ne poštuju vjerska prava. "Bolno je kad se sjetimo da je u nekim područjima svijeta nemoguće slobodno prakticirati vjeru, osim riskirajući život i slobodu", rekao je Papa.

LJUBLJANA - Bivši slovenski predsjednik Milan Kučan već je pripremio svoje izvješće o mogućnosti ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini, potvrdio je u četvrtak slovenski premijer Borut Pahor koji je Kučana u studenome imenovao svojim posebnim izvjestiteljem za BiH. "Izvješće je vrlo dobro, ali je to sve što za sada mogu reći jer je povjerljive naravi", rekao je Pahor novinarima nakon redovite vladine sjednice. Pahor je rekao da će izvješće biti razmotreno nakon zajedničkog sastanka predsjednika vlade, predsjednika države Danila Tuerka, ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara i samog izvjestitelja Milana Kučana. Početkom studenoga Pahor je imenovao dugogodišnjega slovenskog predsjednika svojim savjetnikom za BiH i ustvrdio da je Kučan pravi čovjek koji može "ispitati putove kako doći do ustavnih promjena u BiH" sa svojim dobrim vezama u toj državi. Po medijima Kučan bi pregovorima iza zatvorenih vrata trebao pokušati postići dogovor triju strana u BiH o potrebnim ustavnim promjenama, a zatim bi počela izrada konkretnijeg dokumenta o novom ustavu. Kučanovo izvješće Sloveniji bi pomoglo kao polazište u predstavljanju stajališta svojim partnerima u Europskoj uniji kako bi BiH mogla računati na brže europske integracije. Sadašnje "daytonsko" uređenje BiH u EU mnogi vide izvorom njezine političke nefunkcionalnosti. Kučan je nakon imenovanja rekao da on može samo savjetovati, ali da o tome odlučuju zakoniti predstavnici strana u BiH kojih se to izravno tiče.

JERUZALEM - Izrael ne može poraziti Hezbolah u izravnu sukobu, a ta libanonska gerilska skupina može nanijeti velike štete na izraelskom teritoriju izbije li rat, rekao je u četvrtak bivši izraelski savjetnik za državnu sigurnost. Premda je imao znatno manje vojnika i vojne opreme, Hezbolah je u ratu 2006. na jugu Libanona uspio zadržati izraelske oružane snage i ispaliti više od 4000 raketa na izraelski teritorij. Tu radikalnu islamističku skupinu snažno podupire stanovništvo i u međuvremenu je obnovila svoje naoružanje koje Izrael smatra strateškom prijetnjom. Napetosti zadnjih mjeseci između Izraela s jedne te Hezbolahovih saveznika Sirije i Irana s druge strane povećale su izglede za izbijanje sukoba u Libanonu. "Izrael ne zna kako pobijediti Hezbolah", rekao je general Giora Eiland, bivši savjetnik za državnu sigurnost negdašnjih premijera Ariela Sharona i Ehuda Olmerta. "Stoga bi rat između Izraela i Hezbolaha mogao nanijeti veće gubitke Hezbolahu, ali bi i Hezbolah nanio puno veće štete na izraelskom teritoriju nego prije četiri godine", rekao je Eiland za Izraelski radio.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je branio izricanje zatvorske kazne bivšem ruskom tajkunu Mihailu Hodorkovskom, rekavši otvoreno da "lopov mora biti u zatvoru". Dok Hodorkovski čeka presudu u drugom suđenju koje bi ga u zatvoru moglo zadržati još šest godina kad sadašnja osuda istekne 2011., Putin je, kako se čini, naznačio da bivši čelnik naftne tvrtke JUKOS-a ne može očekivati oslobođenje. "Lopov mora biti u zatvoru", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje o Hodorkovskom u godišnjoj televizijskoj emisiji na kojoj Rusi postavljaju pitanja, a čelnici odgovoraju. Putinova izjava citat je iz popularnog filma iz razdoblja SSSR-a, u kojem je glavni junak odlučan policajac. "Po sudskoj presudi Hodorkovski je kriv za krađu. Govorimo o izbjegavanju plaćanja poreza i prijevari koja doseže milijarde rubalja", rekao je Putin milijunima Rusa koji su pratili izravno prenošenu emisiju. "U sadašnjim optužbama protiv njega račun također doseže stotine milijarda rubalja... To je također krađa", rekao je Putin i istaknuo da treba "poći od činjenice da je zločin Hodorkovskog dokazan na sudu". Putin je također sugerirao da je Hodorkovski okrvavio ruke podsjetivši da je bivši načelnik sigurnosti JUKOS-a osuđen za ubojstvo. "Mislite li da je načelnik sigurnosti ta ubojstva počinio vlastitom voljom", rekao je, sugerirajući da je iza ubojstva stajao Hodorkovski. Hodorkovski, bivši vlasnik naftne tvrtke JUKOS-a, i Lebedev, predsjednik uprave Menatepa, uhićeni su 2003. pod sumnjom za prijevaru i utaju poreza i osuđeni na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihova predviđena izlaska iz zatvora, optuženi su i za krađu 218 milijuna tona nafte iz JUKOS-a i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara). Odvjetništvo je zatražilo 14 godina zatvorske kazne. Odvjetnici Hodorkovskog su ustvrdili da su Putinove izjave pritisak na suca da Hodorkovskog proglasi krivim.

PODGORICA - Za crnogorsku zrakoplovnu tvrtku Montenegro Airlines (MA) u svijetu kao da nema zainteresiranih, jer na natječaj za kupnju 30 posto njezinih dionica u predviđenu roku nije dostavljena nijedna ponuda, iako su četiri tvrtke otkupile ponudbenu dokumentaciju. Natječaj za prodaju 30 posto dionica MA bio je raspisan potkraj rujna, uz uvjete koji kupcu omogućuju odlučujući utjecaj na sustav, rad i odlučivanje u radu crnogorske tvrtke. Po ugovoru kupac dvije godine nakon stjecanja udjela od 30 posto te ispunjenja investicijskih i drugih obveza ima pravo kupiti nove dionice tvrtke koje su u državnom vlasništvu i tako bi postao većinski vlasnik. Bila je predviđena i mogućnost javno-privatnog partnerstva s javnim poduzećem Aerodromi Crne Gore po dugoročnu sporazumu o poslovno-tehničkoj suradnji. Iz natječajnog povjerenstva priopćeno je da su dokumentaciju otkupile izraelske tvrtke El Al i Arkia Israel Airlines, Etihad Airways iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te ciparska Innuendo Limited, no ponude nisu dostavile.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙