FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody'sova prognoza za španjolske banke i dalje negativna

Autor: mkuz
MADRID, 13. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Agencija Moody's u ponedjeljak je potvrdila negativnu prognozu za španjolski bankovni sektor zbog slabe kapitalizacije koja bi se trebala zadržati na niskoj razini i u sljedećih godinu do godinu i pol dana.

"Prognoza za španjolski bankovni sektor i dalje je negativna zato što se očekuje da će kapitalizacija banaka, njihova profitabilnost i pristup izvorima financiranja na tržištu ostati slabi“, navodi se u priopćenju agencije.

Izvore problema s kojima se suočava bankovni sektor u Moody'su detektiraju u općim gospodarskim teškoćama, te „nastavljenom pogoršanju kvalitete imovine i planovima vlade o fiskalnoj štednji".

Agencija je gubitke španjolskih banaka procijenila u visini 176 milijardi eura, napominjući da su zajmodavci otpisom imovine i rezervama pokrili otprilike polovinu te svote, odnosno 88 milijardi eura.

Španjolska je na početku ove godine izašla iz 12-mjesečne recesije, proizišle iz svjetske financijske krize i sloma španjolskog tržišta nekretnina, na kojem su banke bile snažno izložene.

Nastavak slaboga rasta u ovoj godini, uz stagnaciju u trećem tromjesečju, i veliki javni deficit uznemirili su financijska tržišta, koja nisu umirile ni vladine mjere štednje.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙