FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

SALZBURG - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nije se još izjasnio želi li biti izručen Hrvatskoj ili ne a iduće saslušanje planirano je za 27. prosinca, izjavila je u četvrtak u Salzburgu državna odvjetnica Barbara Feichtinger. Ona je rekla da ako Sanader prije toga saslušanja izrazi želju da bude izručen Hrvatskoj putem austrijskog ministarstva pravosuđa odmah bi bio pokrenut postupak izručenja. Sanader je uhićen u petak u Austriji temeljem hrvatske tjeralice. U slučaju Sanader pojavio se novi moment, izvijestila je novinare Feichtinger, a to je prijava jedne banke iz Innsbrucka o pranju novca protiv Sanadera. Prema riječima Feichtinger, državno odvjetništvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak izručenja, odnosno, za austrijsko pravosuđe on bi postao prioritetan.

ZAGREB - Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković i zamjenik stalne predstavnice UNDP-a Alessandro Fracassetti otvorili su u četvrtak u Zagrebu dvodnevni seminar pod nazivom "Usklađivanje nacionalnog pravnog sustava s pravnom stečevinom Europske unije", namijenjen prenošenju hrvatskog znanja iz područja europskih integracija državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe. Cilj ovog seminara, prvog u nizu, koji se održava u organizaciji MVPEI-a i Ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP-a) u Hrvatskoj, je državnim službenicima zemalja u regiji dati detaljan uvid u glavna područja pregovora s Europskom unijom, u potrebnu organizacijsku i institucionalnu strukturu za vođenje pregovora, te u strategije i tehničke izazove vezane za otvaranje, provedbu i zatvaranje pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Plenković je u svojem izlaganju iskazao punu podršku Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji, te je istaknuo kako je taj cilj ostvariv uz prethodno ispunjavanje potrebnih kriterija. Također je predstavio aktualno stanje pristupnih pregovora RH s Europskom unijom. Fracassetti je naglasio jedinstvenu prirodu ovog programa kojim se pokušava prenijeti stečeno znanje i iskustvo hrvatskog pregovaračkog tima državnim službenicima zemalja jugoistočne Europe koje se nalaze u ranijim fazama EU integracijskog procesa.

ATENA - Glavni grad Grčke ponovno je u četvrtak ostao bez javnog prijevoza zbog 24-satnog štrajka u znak prosvjeda protiv zakona o restrukturiranju javnih poduzeća kojim se predviđa znatno rezanje plaća. Nijedan autobus, podzemna željeznica, tramvaj ili vlak unutar grada nisu prometovali Atenom što je izazvalo velike prometne čepove na gradskim ulicama. Do štrajka dolazi dan nakon općeg štrajka u privatnom i javnom sektoru, sedmog od početka godine, i prosvjeda desetaka tisuća osoba u Ateni i Solunu. Tijekom žestokih incidenata u glavnom gradu, zastupnika desnice i bivšeg ministra prometa Kostisa Hadzidakisa napala je gomila što je snažno osudila socijalistička vlada. Kontroverzni zakon o restrukturiranju pedesetak javnih tvrtki među kojima tvrtke za javni promet izglasala je u utorak socijalistička većina u parlamentu.

SILIVRI - Povijesni sudski proces protiv 196 turskih vojnih časnika, optuženih da su pripremali državni udar kako bi svrgnuli vladu, počeo je u četvrtak u Silivriju, nedaleko od Istanbula, u nazočnosti glavnooptuženih. To suđenje je najizravnija prijetnja turskoj vojsci, čuvarici sekularizma, čija se uloga u političkom životu znakovito umanjila od kada je 2002. na vlast došla Stranka pravde i razvoja (AKP) premijera Recepa Tayyipa Erdogana, komentiraju politički analitičari. Među glavnim optuženicima za pokušaj državnog udara su bivši general Cetin Dogan, koji se tereti da je "mozak" plana destabilizacije vlasti, i bivši zapovjednici ratne mornarice i zrakoplovstva Ozden Ornek i Ibrahim Firtina. Oni i ostali časnici i vojnici optuženi su da su 2003. započeli brojne destabilizirajuće akcije, od napada na džamije do rušenja turskoga borbenog zrakoplova u okršaju s grčkim lovcem, kako bi stvorili ozračje nereda i iskoristili ga za puč.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da će država teško kazniti svaki oblik ekstremizma, odgovarajući na novinarsko pitanje o ksenofobnom nasilju u Moskvi i drugim gradovima u zemlji. "Treba teško kazniti svaki izraz ekstremizma odakle god dolazio", izjavio je Putin. "Liberali moraju razumijeti: red je potreban i treba ga održavati", nastavio je on. Četrdesetak osoba ozlijeđeno je u subotu na nacionalističkom prosvjedu nogometnih navijača koji su tražili pravdu za jednog od njih ubijenog u tučnjavi s Kavkažanima. Nekoliko stotina osoba privedeno je u srijedu u Moskvi, ali i u Sankt Peterburgu i Krasnodaru kad je masovno mobilizirana policija kako bi se izbjegli sukobi između mladih nacionalista i Kavkažana.

KATMANDU - Nitko od 22 putnika i člana posade zrakoplova koji se srušio na istoku Nepala nije preživio nesreću, objavila je u četvrtak nepalska policija. Zrakoplov tipa Twin Otter koji je prevozio tri člana posade i 19 putnika među kojima jednog Amerikanca srušio se na ubrzo nakon uzlijetanja iz male zračne luke Lamidande otprilike 140 km istočno od glavnog grada Katmandua u srijedu popodne. Tijela žrtava trebala bi helikopterom biti prebačena u Katmandu u četvrtak tijekom dana. Američko veleposlanstvo u Katmanduu potvrdilo je da je jedan od putnika američki državljanin, ističući da je kontaktirana obitelj.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙