FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spevec: Uljanik uskoro izlazi iz procesa restrukturiranja

Autor: dmar
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Očekujemo da će Europska komisija vrlo skoro potvrditi da Uljanik više nije brodogradilište u teškoćama, odnosno da više nije dio procesa restrukturiranja, tako da će uskoro moći primati nove narudžbe, izjavila je danas predsjednica Vijeća Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) Olgica Spevec.

Uljanik je u posljednje dvije godine imao pozitivne rezultate poslovanja, a s obeštećenjem za pomorsko dobro vratit će potpore koje je dobio, rekla je Spevec za Hinu tijekom konferencije o nadzoru koncentracija i novim trendovima u europskom i hrvatskom pravu tržišnog natjecanja.

Potencijalni investitori u ostala brodogradilišta nakon sastanka predstavnika Europske komisije (EK), hrvatske Vlade i AZTN-a u Bruxellesu 29. studenog imaju jasnu sliku i smjernice kako trebaju doraditi planove restrukturiranja, naglasila je Spevec.

Investitori su dobili jasne instrukcije pa očekujemo da će njihovi programi krajem ove ili početkom iduće godine biti dorađeni u skladu s primjedbama EK-a i AZTN-a, dodala je.

Kod riječkog 3. maja najveći problem su financijske poteškoće ponuditelja, austrijskog koncerna A-tec. On još nije odustao od ponude, a Agencija će krajem godine ili početkom siječnja biti sigurna što A-tec zapravo želi.

Spevec je pritom naglasila kako AZTN, kao ni hrvatska Vlada niti EK, neće dozvoliti da se prilikom privatizacije riječkog brodogradilišta "dogodi nešto slično kao sa Zlomrexom".

Ponuditelj za Brodotrogir, tvrtka Jadranska ulaganja, načelno je kredibilan investitor ali mora dokazati da će moći pratiti tu investiciju, kaže Spevec.

Program za Brodosplit treba malo više doraditi jer investitor, samoborski DIV, treba bolje predstaviti svoju ideju, što želi od tog brodogradilišta, kao i financijske izvore sredstava.

Također je u tijeku izbor investitora za Kraljevicu, čiji bi planovi u iduća tri tjedna trebali biti ponovno dostavljeni i usklađeni sa svim primjedbama, napomenula je Spevec.

Predsjednica Vijeća AZTN-a istaknula je na međunarodnoj konferenciji o nadzoru koncentracije poduzetnika, koja je održana danas na Ekonomskom fakultetu, kako su spajanja i akvizicije dio normalnog procesa poslovanja, a zadatak Agencije je održavanje ravnoteže između kontrole spajanja poduzeća i prirodne želje hrvatskih tvrtki da odgovore na globalne promjene.

Konferencija je okupila domaće i strane stručnjake koji se bave nadzorom koncentracija poduzetnika u pravu tržišnog natjecanja, a dio programa posvećen je analizi prakse EK-a, AZTN-a, te mađarskog regulatora, kao i pravnom aspektu koncentracije na temelju novog hrvatskog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja koji je stupio na snagu 1. listopada.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙