FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Nema prostora za dodatno povećanje otkupne cijene mlijeka, istaknuo je direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar Branko Bobetić na današnjoj konferenciji za novinare. Time je odgovorio na zahtjeve dijela proizvođača mlijeka koji su nedavno zatražili povećanje zaštitne otkupne cijene s aktualnih 2,40 kuna po litri na 3,00 kune po litri, a ako ne dođe do povećanja cijene prijete prestankom isporuke mlijeka. Dodatno povećanje otkupne cijene mlijeka, koja kontinuirano raste, neodrživo je s aspekta konkurentnosti domaće mliječne industrije s obzirom na aktualni pad potrošnje mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, kazao je Bobetić. Podsjeća kako se otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj formiraju tržišno (mjesečno, a kao tromjesečni prosjek otkupnih cijena u zemljama EU), da su su tijekom 2010. bilježile trend rasta, u studenom i prosincu za 20 posto su veća nego u istom razdoblju lani, a otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj veće su pet posto u odnosu na europske. Na pitanje što će učiniti ako proizvođači prestanu isporučivati mlijeko ukoliko se ne ispuni njihov zahtjev o povećanju cijene Bobetić je kazao kako će mljekare u tom slučaju biti primorane uvoziti mlijeko jer ne mogu dozvoliti da njihovi pogoni ne rade.

ZAGREB - Hrvatska Vlada je smanjivanjem sredstava za zaštitu potrošača praktično onemogućila rad udrugama koje se bave informiranjem, edukacijom i zaštitom potrošača, požalili su se danas čelnici Društva "Potrošač". Udruge za zaštitu potrošača ne smiju primati donacije niti bilo kakav novac iz poslovnog sektora tako da ovise o novcu koji primaju od države, bilo na nacionalnoj bilo na lokalnoj razini. Ne mogu ni aplicirati za projekte koje financira EU jer takve projekte Hrvatska treba sufinancirati s 20 posto iznosa, a državu to ne zanima, ustvrdila je predsjednica "Potrošača" Jadranka Kolarević na konferenciji za novinare. Zbog besparice Društvo "Potrošač" više ne može financirati savjetovalište u Zagrebu, pa će biti primorano otpustiti četiri stručna savjetnika, a ne može organizirati ni pružanje savjeta i usluga turistima. Dodala je da Nacionalni program zaštite potrošača praktično ne funkcionira jer se kroz neprestane promjene pravnih akata pretvorio u skup načela, bez pravog nadzora i sankcija za prekršitelje.

ZAGREB - Primjerena božićnica u prosjeku bi trebala iznositi 1.964 kuna, što je za 24 posto više od prosječne božićnice koja se očekuje u iznosu od 1.572 kune, pokazuje anketa provedena tijekom studenog na portalu MojPosao na više 1.000 ispitanika. Iznos očekivane božičnica veći je od prošlogodišnjeg za 134 kune. Ove godine 43 posto ispitanika očekuje božićnicu, što je za osam posto manje nego u 2009. Među ispitanicima koji očekuju božićnicu velika većina (81 posto) očekuje novac. Bon očekuje 36 posto ispitanika (više nego u 2009. godini kada ga je očekivalo 27 posto) i to u prosječnom iznosu od 738 kuna. Poklon pakete ove godine očekuje osam posto anketiranih. U najvećoj mjeri ove godine božićnicu očekuju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu (64 posto) i zaposleni u stranim institucijama (53 posto). U tvrtkama u državnom vlasništvu božićnicu očekuje 40 posto zaposlenika, a u državnim institucijama četvrtina (25 posto) što je velika razlika u odnosu na prošlogodišnjih 68 posto. U privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu božićnicu očekuje 42 posto zaposlenih.

ZAGREB - Uljanik plovidba objavila je kako će prekinuti daljnje pravne radnje vezano uz arbitražni postupak protiv riječkog Brodogradilišta 3. maj zbog broda "Pomer" te da će ishodovati brisanje privremene mjere zaustavljanja broda kod Visokog suda u Londonu. U priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi iz Uljanik plovidbe ističu kako je u utorak, 7. prosinca, s Brodogradilištem 3. maj postignut dogovor "u cilju sporazumnog rješenja nastalog spornog odnosa, kao i ubrzanog postupka primopredaje broda za prijevoz naftnih produkata i kemikalija 'Pomer'". Tim se dogovorom Brodogradilište 3. maj "obvezuje da neće poduzimati bilo koje radnje vezane uz eventualnu prodaju broda trećim osobama osim naručitelju". Pulski brodar je 2. prosinca objavio da je protiv 3. maja pokrenuo arbitražni postupak vezano za brod "Pomer" te da je kod londonskog Visokog suda pravde (High Court of Justice) ishodovana privremena mjera kojom se 3. maju zabranjuje daljnja prodaja i sve ostale radnje vezane za transfer tog broda odnosno promjene vlasničkih udjela na brodu. Zbog spora oko tržišne cijene brod "Pomer", koji je porinut u srpnju, još je uvijek u riječkom brodogradilištu i spreman za isporuku.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju ove godine isporučeno 63.557 osobnih računala, što je 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci su analitičke tvrtke IDC Adriatics. Taj je porast prodaje osobnih računala u trećem ovogodišnjem tromjesečju najviše vezan za porast prijenosnih računala. Tržište stolnih računala zabilježilo je pak dvoznamenkast pad. Iz IDC Adriaticsa ocjenjuju i da je rast ukupnog broja isporučenih računala u Hrvatskoj u trećem ovogodišnjem tromjesečju rezultat povećanih isporuka namijenjenih prodaji u četvrtom tromjesečju odnosno u blagdanskom razdoblju. Za razliku od porasta prodaje u Hrvatskoj, u Sloveniji je u trećem ovogodišnjem kvartalu došlo do pada prodaje za 11 posto, a u Srbiji za 15 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas je nastavljen blagi rast Crobexa, pri čemu se po dobitcima izdvaja dionica Jadranskog naftovoda, koja je dosegnula najvišu razinu cijene od ožujka. Crobex indeks u 12,00 sati bio je u plusu 0,41 posto, na 1.863 bod, što je najviša razina od 9. studenoga. Crobex10 ojačao je 0,36 posto, na 987 bodova. Promet dionicama iznosio je 10 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna kuna više nego jučer u to doba. I peti dan zaredom bilježimo uspon cijena dionica, ponajviše pod utjecajem pozicioniranja investitora u najlikvidnija izdanja u očekivanju da bi se dio novca, ostvaren eventualnom prodajom dionica Ine, mogao vratiti na tržište, kažu analitičari dodajući kako dobro raspoloženje podupiru i pozitivna kretanja na europskim burzama. Najveći promet do 12,00 sati imala je dionica HT-a, od 5,13 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,11 posto, na 272,5 kuna. Slijedi dionica Uljanik plovidbe, kojom je dopodneva ostvareno oko pola milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,11 posto, na 551 kunu. Najveći skok cijene ostvarila je dionica Jadranskog naftovoda koja je zbog porasta cijene za više od 12 posto završila u pozitivnoj blokadi.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) blago ojačala prema euru, za 0,01 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj lsiti HNB-a iznosi 7,378490 kuna. Istodobno je kuna oslabila u odnosu na ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar poskupio 0,20 posto, vrijednost britanske funte je porasla 0,33 posto, a tečaj švicarskog franka viši je za 0,09 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,585957 kuna, funte 8,808034 kune te franka 5,653149 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙