FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je javne natječaje za prodaju većinskih dioničkih udjela iz državnog portfelja u tvrtkama Vranjic Belvedere, Vjesnik d.d. (tiskara), Hotel Medena, Sloga IMK iz Požege, Slavonija Nova iz Županje i Uljanik Tesu iz Pule. Rok za ponude za Slavonija Novu, Uljanik Tesu, Vjesnik i Vranjic Belvedere je 10. siječnja iduće godine do 14 sati, dok je rok za Hotel Medena i Slogu IMK 7. veljače 2011. do 14 sati. Za 100-postotni udjel u tvrtki Uljanik Tesu traži se nominalna vrijednost od 36,7 milijuna kuna s obzirom da se za tu tvrtku prvi put raspisuje natječaj. I za udjel od 76 posto u poljoprivrednoj tvrtki Slavonija Nova iz Županje traži se nominalni iznos od 50,28 milijuna kuna, jer je i ta tvrtka prvi put na natječaju. Za 53,65 posto dionica hotelske tvrtke Medena početna cijena je 44,3 milijuna kuna, što je 70 posto od nominalne vrijednosti. Državni udjel u tvrtki Vjesnik d.d. (riječ je o tiskari, a ne o dnevnom listu istog imena) od 62,15 posto nudi se po početnoj cijeni od 32,9 milijuna kuna. Natječajem se nudi i 52,85 posto dionica u požeškoj tekstilnoj tvrtki Sloga IMK po početnoj cijeni od 3,57 milijuna kuna, a za 53,99 posto dionica tvrtke Vranjic Belvedere početna je cijena 16,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora reagirala je danas na nedavne izjave predsjednice Vijeća Agencije za tržišno natjecanje Olgice Spevec iz kojih proizlazi da poljoprivreda u Hrvatskoj dobiva nerazmjerno visok omjer državnih potpora u odnosu na druge grane, ističući da potpore za poljoprivredu kod nas nisu ni blizu onima u EU. Spevec je na predstavljanju godišnjeg izvješća o državnim potporama upozorila da udio potpora za poljoprivredu i ribarstvo u Hrvatskoj stalno raste, tako da je lani njihov iznos dosegao 3,7 milijardi kuna, odnosno 42 posto od ukupnih potpora. U EU se za poljoprivredu daje gotovo dvije trećine potpora. Prema proračunu EU, za hrvatsku poljoprivredu je predviđeno 373 milijuna eura za direktna plaćanja i 358 milijuna eura za ruralni razvoj, što bi značilo oko šest milijardi kuna za subvencije u poljoprivredi, što je gotovo dvostruko više od onog što se sada izdvaja, naglašava Poljoprivredna komora.

ZAGREB - Hrvatski bruto domaći proizvod u trećem je ovogodišnjem tromjesečju, prema prvoj procjeni, realno veći za 0,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ponovili su danas iz Državnog zavoda za statistiku reagirajući na objave i interpretacije publikacije bonitetne kuće Dun & Bradstreet International Risk & Payment Review za prosinac 2010. godine. Dun & Bradstreet u svom izvještaju za prosinac navodi kako brojni mjesečni ekonomski pokazatelji sugeriraju da u trećem tromjesečju hrvatska ekonomija nije napredovala, te je D&B revidirao procjenu kretanja hrvatskog BDP-a za ovu godinu, sa ranije predviđenog rasta od 0,5 posto, na pad za 1,7 posto, dok za iduću godinu prognozira rast od 1,3 posto. Državni zavod za statistiku u svom priopćenju ističe kako ne može komentirati ničije procjene pa tako ni procjene bonitetne kuće Dun & Bradstreet, koje su prenijeli domaći mediji. Napominju da Državni zavod za statistiku pogotovo ne može komentirati korekcije tih procjena na više ili na niže, jer se u njima ne navodi ni jedna stručno-metodološka argumentacija ni indikatori nužni za izračun stope rasta BDP-a za treće tromjesečje 2010.

LIMASSOL/ZAGREB - Agencija Moody's Investors Service snizila je dugoročni globalni rejting Zagrebačke banke za depozite u lokalnoj valuti s Baa1 na Baa2, uz stabilnu prognozu, navodeći kao glavni razlog slabiju kvalitetu bančine imovine. Time je rejting snižen za jedan stupanj, a još je uvijek u kategoriji umjerenog rizika. Pojašnjavajući razloge sniženja rejtinga u agenciji navode kako je udio nenaplativih zajmova u ukupnom kreditnom volumenu ZABA-e povećan sa 4 posto u 2008. na 5,9 posto u prošloj godini. Sniženje rejtinga odražava slabljenje bančine pozicije unutar kategorije financijske snage D+, koja je sada povezana s temeljnom kreditnom ocjenom Ba1, u odnosu na dosadašnju ocjenu Baa3, stoji u priopćenju. Ukazuju i na povećane rezervacije za problematične zajmove. Među faktorima koji podupiru rejting Moody's je pak izdvojio jaku franšizu, čvrstu kapitalizaciju i snažnu osnovicu u sektoru poslovanja s građanima. Istaknuta je i činjenica da je do sada banka uspjela dobro poslovati usprkos otegnutoj recesiji u Hrvatskoj.

ZAGREB - Najnovije poskupljenje ukapljenog naftnog plina (UNP) za male spremnike i za motorna vozila u suprotnosti je sa svim vladinim odlukama, europskim smjernicama i međunarodnim ugovorima koje je Hrvatska potpisala te će u težak položaj dovesti brojne potrošače, smatra Hrvatska udruga za ukapljeni naftni plin. Od 1. prosinca autoplin se na Ininim benzinskim crpkama prodaje po 5,30 kuna za litru, dok je prethodna cijena bila 4,45 kuna. Povećanje cijene UNP-a za male spremnike veliku većinu korisnika dovest će u bezizlaznu situaciju jer neće moći plaćati njegovu cijenu, kaže se u priopćenju Hrvatska udruga za ukapljeni naftni plin. Zbog ovisnosti o plinu iz malih spremnika, kojih u Hrvatskoj ima više od 12.500, u velikim problemima zbog poskupljenja bit će posebno korisnici u Istri, Kvarneru, Dalmaciji i otocima te s područja od posebne državne skrbi. Što se autoplina tiče Udruga upozorava da je Hrvatska nakon najnovijeg poskupljenja među zemljama s najskupljim autoplinom, iako raspolaže količinama duplo većim od svojih potreba.

ZAGREB - Izvanredna glavna skupština Ine na kojoj će se odlučivati o tri nova člana Nadzornog odbora, koje je hrvatska Vlada predložila na temelju provedenog javnog natječaja, sazvana je za 17. siječnja 2011. godine, objavljeno je danas iz Ine. Odluku o sazivanju izvanredne glavne skupštine donio je 6. prosinca Nadzorni odbor, koji predlaže i da se iz Nadzornog odbora Ine opozovu potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić te ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić. Njih bi u Nadzornom odboru zamijenili Davor Štern, Damir Vanđelić i Gordana Sekulić koje je Vlada predložila nakon provedenog javnog natječaja. Nadzorni odbor Ine ima devet članova, od čega pet mjesta pripada MOL-u, Vladi pripadaju tri mjesta, a Vlada određuje i predsjednika Nadzornog odbora, dok jedno mjesto ima predstavnik radnika.

ZAGREB - U očekivanju novih vijesti u vezi ponude MOL-a za dionice Ine, na Zagrebačkoj burzi danas je nastavljen uspon Crobexa, koji je dosegnuo najvišu razine u zadnja tri tjedna. Crobex indeks u 12,00 sati bio je u plusu 0,81 posto, na 1.840 bodova, te je na najvišoj razini od 15. studenoga. Crobex10 ojačao je 1,04 posto, na 975 bodova, i na najvišoj je razini od 19. studenoga. Redovni promet dionicama iznosio je 8 milijuna kuna. Najveći promet do 12,00 sati, od 3,4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,6 posto, na 269,3 kune. Nadomak milijunskog prometa bila je još samo dionica Zagrebačke banke, koja bilježi rast cijene za 0,45 posto, na 230 kuna. Nešto veće dobitke bilježe dionice u građevinskom sektoru, uslijed pozitivnog odjeka vijesti iz Ingre o znatnom interesu za sudjelovanje u njezinoj dokapitalizaciji. Dionice Dalekovoda, Ingre i IGH do podneva su bile na dobitku između 1,6 i 5,6 posto. Ističe se i dionice Podravke, koje je ojačala 4,86 posto, te dionica Janafa, s dobitkom od 4,2 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) blago oslabila prema euru, za 0,05 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,379641 kunu. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i ostale promatrane inozemne valute, najviše američki dolar koji je poskupio za 1,05 posto, dok je vrijednost britanske funte porasla za 0,68 posto. Tečaj švicarskog franka viši je za 0,05 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,574589 kuna, funte 8,779016 kuna i franka 5,647973 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙