FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matijašević: izjave da je oporavak počeo nisu točne

Autor: sjun
RIJEKA, 30. studenog 2010. (Hina) - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević pozvao je danas Vladu da do 22. prosinca dovrši pregovore o poduzimanju mjera gospodarskog oporavka koje traže sindikalne središnjice i pristupi rješavanju triju glavnih problema - nelikvidnosti, neisplate plaća i doprinosa, uklanjanju birokratskih i zakonskih prepreka investiranju i reformama državne uprave i javnih službi.

Matijašević je na konferenciji za novinare u Rijeci rekao da sindikalne središnjice inzistiraju da Vlada tijekom prosinca da 'zeleno svjetlo' mjerama gospodarskog oporavka predloženim od strane sindikata. Ako se hitno ne krene u raščišćavanje nelikvidnosti i u strukturne reforme, tvrdi, Hrvatskoj prijeti kolaps gospodarstva.

"Izjave iz kruga vladajućih koje, potaknute zanemarivim rastom BDP-a, kazuju da je oporavak počeo, nisu točne", ustvrdio je Matijašević navodeći da o tome najbolje svjedoče podaci o padu industrijske proizvodnje.

Faktor koji najviše opterećuje gospodarstvo je nelikvidnost koja je u odnosu na lani porasla za 39 posto, a od ukupno 33,6 milijardi kuna nepodmirenih obveza 12 milijardi otpada na neisplaćene poreze i doprinose. Vanjski dug iznosi 100 posto BDP-a ili 45 milijardi eura, naveo je. "Gospodarstvu je prisjeo oporavak kakvog promovira Vlada", kazao je Matijašević.

Na novinarsko pitanje smatra li da će Vlada u izbornoj godini, zbog pragmatizma, odustati od restrikcija, Matijašević je od Vlade javno zatražio da poduzme nužne rezove, poglavito u smanjenju troškova javne uprave i subvencija poljoprivredi koje, tvrdi, nitko ne kontrolira i ne odgovaraju prinosima.

Komentirajući stanje u brodogradilištima 3. maj i Kraljevica Matijašević je rekao da će HUS podržati nastavak privatizacije ukoliko se poslovni planovi potencijanih kupaca pokažu održivima i ako eventualni raskid kupoporodajnog ugovora ne bude išao na štetu škverana. U protivnom zalagat će se da Europska komisija hrvatskim brodogradilištima odobri tzv. grace period na tri godine unutar kojeg bi se trebalo sprovesti restrukturiranje.

(Hina) xsjun yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙