FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uljanik plovidba prekida arbitražu protiv 3. maja

Autor: nbrc
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Uljanik plovidba objavila je kako će prekinuti daljnje pravne radnje vezano uz arbitražni postupak protiv riječkog Brodogradilišta 3. maj zbog broda "Pomer" te da će ishodovati brisanje privremene mjere zaustavljanja broda kod Visokog suda u Londonu.

U priopćenju objavljenom na Zagrebačkoj burzi iz Uljanik plovidbe ističu kako je u utorak, 7. prosinca, s Brodogradilištem 3. maj postignut dogovor "u cilju sporazumnog rješenja nastalog spornog odnosa, kao i ubrzanog postupka primopredaje broda za prijevoz naftnih produkata i kemikalija 'Pomer'".

Tim se dogovorom Brodogradilište 3. maj "obvezuje da neće poduzimati bilo koje radnje vezane uz eventualnu prodaju broda trećim osobama osim naručitelju".

"Uljanik plovidba će putem naručitelja broda prekinuti daljnje pravne radnje vezane uz arbitražni postupak, te ishodovati brisanje privremene mjere zaustavljanja broda kod Visokog suda u Londonu", druga je točka dogovora Brodogradilišta 3. maj i Uljanik plovidbe u ime i za račun supsidijara naručitelja broda.

U obavijesti, koju potpisuje direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, također se ističe kako će stranke "promptno nastaviti sa uređenjem odnosa vezanim uz primopredaju broda, naročito zatvaranja financijske konstrukcije, te će u okviru brodograđevnog ugovora preuzetih obveza, ali i izvan toga, nastaviti s aktivnostima prema bankama kao i prema nadležnim ministarstvima i Vladi Republike Hrvatske na uključenju projekta izgradnje sva četiri broda (po dva za Tankersku plovidbu i Uljanik plovidbu) u neki od modela iz mjera za gospodarski oporavak Republike Hrvatske".

Pulski brodar je 2. prosinca objavio da je protiv 3. maja pokrenuo arbitražni postupak vezano za brod "Pomer" te da je kod londonskog Visokog suda pravde (High Court of Justice) ishodovana privremena mjera kojom se 3. maju zabranjuje daljnja prodaja i sve ostale radnje vezane za transfer tog broda odnosno promjene vlasničkih udjela na brodu.

Iz 3. maja su u prvim komentarima kazali kako su iznenađeni tom viješću, kako je apsurdno da dva hrvatska subjekta moraju tražiti rješenje izvan Hrvatske te kako bi morala postojati želja i volja da se poslovni problemi u ovakvim situacijama rješavaju unutar Hrvatske.

I primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je početkom ovog tjedna ocijenio kako je za Hrvatsku sramotno da se dvije domaće tvrtke nađu na arbitraži na međunarodnom sudu u Londonu te je pozvao Vladu da se uključi u rješavanje spora.

Tanker "Pomer" prvi je od četiriju brodova čija je izgradnja u 3. maju ugovorena za hrvatske naručitelje (pulsku Uljanik plovidbu i zadarsku Tankersku plovidbu), ugovoreno je da 3. maj pokriva sve troškove gradnje, a naručitelji će ga na kraju platiti po tržnim cijenama.

Zbog spora oko tržišne cijene brod "Pomer", koji je porinut u srpnju, još je uvijek u riječkom brodogradilištu i spreman za isporuku.

(Hina) xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙