FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: svjetski rekord elektromagnetskog tračnog topa

Autor: dhai
WASHINGTON, 11. prosinca 2010.(Hina) - Američka ratna mornarica u petak je na poligonu u Dahlgrenu u Virginiji srušila svjetski rekord testirajući tzv. elektromagnetski tračni top, koji ispaljuje projektil brzinom od 7 Macha (preko 7000 kilometara na sat), na udaljenost od 160 kilometara.

Umjesto da se oslanja na eksplozivno punjenje za ispaljivanje granate, tračni top koristi elektromagnetsko polje kako bi ubrzao neeksplozivni projektil nekoliko puta brže od zvuka. Projektil koji provodi struju, klizi duž para električni nabijenih tračnica i izlijeće iz cijevi brzinom do 7 Macha, sedam puta brže od zvuka.

Rezultat je da to oružje može pogoditi cilj na udaljenosti od 160 kilometara ili dalje, u samo nekoliko minuta. Kontraadmiral Nevin Carr, voditelj Ureda za mornarička istraživanja je za TV mrežu Fox News rekao da će ovo oružje unijeti potpuno nove elemente u područje vojne tehnike.

Elektromagnetski tračni top daje ubrzanje prethodno nedostižno u konvencionalnom oružju, brzine koje same po sebi stvaraju nevjerojatnu moć. Budući da projektil nema eksploziva, njegova razorna moć dolazi od kinetičke energije.

Na testiranju u petak, ratna mornarica postigla je ispaljenje snage 33-megajoula, više od tri puta nadmašivši prethodni rekord mornarice iz 2008.

Opisujući razornu moć, Roger Ellis voditelj programa tračnog topa u Uredu za mornarička istraživanja, rekao je da se kod velikih topova na ratnim brodovima energija na ustima cijevi mjeri u megajoulima. Jedan megajoule je otprilike jednak energiji automobila od jedne tone koji putuje brzinom od 160 km/h. Kada se to pomnoži s 33 dobije se predodžba o razornoj moći s kojom takvo oružje pogađa cilj.

Ellis je rekao da je mornarica uložila oko 211 milijuna dolara u program od 2005., jer tračni top pruža bitne prednosti u odnosu na konvencionalno oružje. Njegova je brzina dva do tri puta veća od konvencionalnih velikih topova, a domet višestruko nadmašuje konvencionalne velike brodske topove.

Elsktromagnetski tračni top testiran u petak pogađa ciljeve na udaljenosti od 160 km, a uz GPS sustav ima veliku preciznost. Mornarica se nada da može povećati domet tračnog topa na više od 320 km.

U razvoju elektromagnetskog tračnog topa potrebno je riješiti još puno problema vezanih za visoke temperature koje se razvijaju kod ispaljenja, materijal izrade topa i projektila i izvor napajanja strujom, no Ellis i Carr očekuju potpuno operativne tračne topove na palubama američkih ratnih brodova do 2025. godine.

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙