FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni programi dodjele bespovratnih sredstava

Autor: dpos
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Uz obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, danas su u Hypo centru predstavljeni programi dodjele bespovratnih sredstava u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Razvoj ljudskih potencijala iz područja zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja namijenjenih osobama s invaliditetom i onima koji se nalaze u nepovoljnom položaju u pristupu zapošljavanju i obrazovanju.

Tom su prigodom svečano uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava unutar grant shema ''Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada'' te ''Uspostava podrške u socijalnom uključivanju i zapošljavanju socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina" u ukupnom iznosu od tri milijuna eura, priopćeno je danas iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Korisnike bespovratnih sredstava, predstavnike civilnog društva, Europske komisije te državne i javne uprave, pozdravio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurković, naglasivši kako je uz već postojeći proces reforme unutar sustava socijalne skrbi, posebno važno jačati i širiti mrežu pružatelja socijalnih usluga. "U tom kontekstu, od iznimne je važnosti i suradnja s organizacijama civilnog društva koje su se u ovim natječajima našli u ulozi uspješnih prijavitelja na natječaje“, rekao je Jurković.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah podsjetila je da se posljednjih godina ulažu značajni napori u zapošljavanju i rehabilitaciji osoba s invaliditetom, ne samo kroz postojeće aktivne mjere politika zapošljavanja već i kroz podizanje svijesti javnosti te posebice poslodavaca.

Predstavnik Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Europske komisije Jeroen Jutte izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je ostvarila RH u provedbi Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i čelnik Operativne strukture Krešimir Rožman kazao je da provedba Operativnog programa razvoj ljudskih potencijala teče vrlo dobro i u skladu je s postavljenim rokovima.

"Ukupna raspodjela koju je Europska komisija namijenila RH u sklopu ovog programa iznosi preko 86 milijuna eura, a već je ugovoreno oko 26 milijuna eura", istaknuo je Rožman. Također je najavio objavljivanje devet novih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava početkom 2011. godine.

Predstavljena je i grant shema "Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje", koju je razvilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Sedam projekata unutar te grant sheme u ukupnom iznosu od 1,318,273,03 već je u provedbi. Želimir Janjić, državni tajnik predstavio je sve projekte koji će uvelike izjednačiti mogućnosti uključivanja djece s teškoćama u obrazovanje te poboljšati socijalno uključivanje mladih u nepovoljnijem položaju i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na tržište rada.

(Hina) pp/xmb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙