FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan osoba s invaliditetom posvećen socijalnoj uključenosti

Autor: tkol
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Zajednički projekt britanske vlade i Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) "Jednaki u različitosti - Mladi u akciji", koji je predstavljen na današnjem okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, cilj je potaknuti mlade na aktivno djelovanje.

Ovogodišnji Međunarodnog dana osoba s invaliditetom posvećen je socijalnoj uključenosti i smanjivanju siromaštva, a osobe s teškim invaliditetom najbolje se uključuju u zajednicu, ako im se omogući neovisno življenje, rekao je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš dodajući kako je u tom smislu za osobu s invaliditetom nezaobilazna usluga osobnog asistenta.

Zahvaljujući potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost u Hrvatskoj je danas 554 osoba s najtežim invaliditetom koje mjesečno koristi 80 sati usluga osobnog asistenta. Kada se 2006. krenulo u projekt, kako je rečeno, osobnog je asistenta dobilo 78 korisnika, a ove je godine i unatoč teškom gospodarskom stanju osobnog asistenta dobilo čak dvjetsotinjak osoba s najtežim invaliditetom.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepana Adanića rekao je kako se vlada zauzima za Hrvatsku socijalne pravde, te ulaže velike napore u aktivno sudjelovanje osoba s invaliditetom u životu zajednice. Tijekom 2010. to je ministarstvo, kako je kazao, za usluge osobnog asistenta za 554 osobe s najtežim invaliditetom izdvojilo 15,2 milijuna kuna.

Kako bi se podržala priča o što manjoj ovisnosti potičemo športske aktivnosti osoba s invaliditetom, rekao je Zorislav Bobuš.

U tom smislu su, zajedno s britanskim veleposlanstvom, osmislili predstavljanje paraolimpijskih športova, obzirom da će 2012. godine paraolimpijada biti održana u London, a britansko veleposlanstvo tvrdi kako će to biti najpristupačnija olimpijada u odnosu na sve dosadašnje.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt je kazao kako je nužno promijeniti način na koji svijet gleda na invaliditet, a Velika Britanija će današnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom iskoristiti kako bi naglasili privrženost borbi osoba s invaliditetom.

Danas su potpisani ugovori o provođenju projekata IPA, u okviru pristupnih fondova koje je Europska komisija namijenila zemljama koje pristupaju EU. Među projektima je, kako je kazala Marica Mirić, i projekt SOIH-a koji ima za partnere Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku i Ličko-senjsku županiju, a koji se odnosi na osposobljavanje osoba s invaliditetom za tržište rada.

Legendarna hrvatska paraolimpijka Milka Milinković vlastitim je primjerom danas svjedočila kako se nadilaze prepreke koje se nalaze ispred osoba s invaliditetom.

U Hrvatskoj živi gotovo 500 tisuća osoba s invaliditetom, u EU ih je 50 milijuna, a u svijetu ih je 700 milijuna.

(Hina) xkt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙