FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor složno protiv prodaje petardi mlađima od 18

Autor: dber
ZAGREB, 8. prosinca 2010.(Hina) - Izmjene zakona o eksplozivnim tvarima kojima se ograničavanju mogućnosti prodaje pirotehničkih sredstava - petardi - mlađima od 18 godina, posebice u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, popodne su na saborskoj sjednici podržali i vladajući i oporbeni zastupnici.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić je izvijestio kako je na tu problematiku ukazala pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Razne vrste pirotehničkih sredstava sada se više neće moći prodavati djeci, no problem je što im petarde kupuju i daju odrasli, rekao je Buconjić. Dodao je, međutim, kako se iz godine u godinu uočava trend sve sigurnijih i mirnijih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Danica Hursa (HNS-HSU) je ocijenila važnim da izmjene zakona počnu vrijediti najkasnije do 15. prosinca.

Pitala je zašto se dosad čekalo na ograničenje prodaje nekih vrsta pirotehničkih sredstva mlađima od 18 godina i na poticaj dječje pravobraniteljice kad je svima poznato da su djeca izloženija ozljedama od petardi baš u vrijeme blagdana.

Zastupnici su kratko raspravili i konačni prijedlog zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava u drugom čitanju. Dok iz HDZ-a kažu da će nova mreža državnih odvjetništava pridonijeti učinkovitosti pavosuđa, u SDP-a nisu zadovoljni što se u drugom čitanju dodatno predlaže i pripajanje županijskog državnog odvjetništva u Zlataru s onim u Zagrebu, a koprivničkog ŽDO s varaždinskim.

"Nije riječ o ukidanju županijskih državnih odvjetništava nego o spajanju", odgovaraju na SDP-ove primjedbe HDZ-ovi zastupnici. "Često smo slušali da se mijenjaju samo ploče na fasadi sudova, no sada smo svjedoci da će administrativno spajanje donijeti uštede i bolju organizaciju sudova i poslova državnog odvjetništva", rekla je Ana Lovrin.

Ravnatelj Agencije za elektroničke medije Zdenko Ljevak podnio je izvješće o radu Vijeća i Agencije za 2009. što su podržali i vladajući i oporbeni zastupnici. Uz ostalo, podsjetio je da su lani za nakladnike radijske i TV djelatnosti raspodijelili 30 milijuna kuna kroz Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija te dali svoj doprinos digitalizaciji TV-a.

Zastupnici su kratko raspravili i prijedlog zakona kojim se mijenja sporazum Vlade i Europske komisije o financiranju višegodišnjeg programa zaštite okoliša i regionalnog razvitka. Iz oporbe su izrazili sumnju da će se iskoristiti 43,2 milijuna eura koliko je osigurano iz programa IPA za dvije naredne godine za projekte gospodarenja otpadom i vodoopskrbe i odvodnje jer se zbog loše pripreme ni dosad nisu iskoristila ponuđena sredstva za natječaje pa je, tvrde iz HNS-a, tako "palo u vodu" 14 milijuna eura.

Sabor je za danas završio zasjedanje.

(Hina) xbdj yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙