FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: ponuda iskorištena, potražnja nepodmirena

Autor: scvi
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Na Tržištu novca danas je u potpunosti iscrpljena ponuda viška slobodnog novca, a zbog visoke potražnje nepodmireno je ostalo, kao i jučer, 200 milijuna kuna.

Danas je prijavljena otprilike 10 posto niža potražnja nego jučer, u visini od 258,5 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je pala gotovo 32 posto, na 58,5 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno u visini od 56,5 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 1,53 posto, što je 0,78 postotnih bodova više nego prethodnoga dana.

Odobreno je i 2 milijuna kuna pozajmica na rok od tjedan dana, po kamatnoj stopi od 3 posto, što je 2 postotna boda više nego jučer.

Na Tržištu novca danas je promet dosegnuo 55,5 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je skočila s jučerašnjih 0,99 na 1,58 posto.

„Danas je u trgovanju na Tržištu novca prijavljena visoka potražnja za kratkoročnim pozajmicama. Kako je početak novog razdoblja održavanja obvezne pričuve, depozitne institucije nisu ponudile značajnije viškove unatoč činjenici da je kamatna stopa na prekonoćne pozajmice znatno porasla. Trgovalo se uglavnom prekonoćnim pozajmicma, te je ugovoren jedan plasman na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 3 posto. Prosječna kamatna stopa iznosila je visokih 1,58 posto", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙