FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: veći dio potražnje ostao nepodmiren

Autor: scvi
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Na Tržištu novca danas je prijavljena potražnja za slobodnim kunama podmirena tek djelomično, bez obzira na višak kuna u ponudi, a razlog je neusklađenost oko uvjeta kreditiranja.

Danas je prijavljena 15 posto niža potražnja nego jučer, u visini od 128,57 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je smanjena gotovo 14 posto, na 78,57 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 16,5 milijuna kuna, i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,54 posto, što je 0,02 postotnih bodova više nego jučer.

Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna, po cijeni od 1 posto.

Na opoziv je, pak, plasirano 2,07 milijuna kuna pozajmica, uz kamatnu stopu od 4,9 posto.

Na Tržištu novca danas je promet dosegnuo 28,57 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je porasla s jučerašnjih 0,55 na 1,02 posto.

„Došli smo i do zadnjeg dana razdoblja održavanja obvezne pričuve, ali situacija na Tržištu novca u organiziranom trgovanju kratkoročnim kunskim sredstvima je slična jučerašnjoj. Prijavljena potražnja za slobodnim kunama je podmirena samo djelomično, bez obzira na višak kuna u ponudi, a razlog je neusklađenost oko uvjeta kreditiranja tj. cijene pozajmice i limita sudionika. Danas se trgovalo kako prekonoćnim pozajmicama tako i pozajmicama na opoziv i na rok od dva tjedna. Prema najavi danas je održana aukcija trezorskih zapisa Ministarstva financija, a trgovalo se zapisima u kunama na rok od 91 dan po kamatnoj stopi od 2,3 posto, na rok od 182 dana po 3,3 posto i na rok od godinu dana po 3,85 posto. Također se trgovalo zapisima izraženih u eurima na rok od godinu dana po kamatnoj stopi 2,8 posto", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙