FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: potražnja smanjena 30 posta

Autor: scvi
ZAGREB, 6. prosinca 2010. (Hina) - Na Tržištu novca danas je potražnja znatno pala s obzirom da se bliži kraj održavanja obvezne pričuve, a smanjena je, iako nešto blaže, i ponuda.

Danas je prijavljena gotovo 30 posto niža potražnja nego u petak, u visini od 151,3 milijuna kuna.

Istodobno, ponuda je pala 13 posto, na 91,3 milijuna kuna.

Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 30,1 milijun kuna, i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,52 posto, što je 0,08 postotnih bodova manje nego u petak.

Odobreno je i 1,2 milijuna kuna pozajmica na rok od 3 mjeseca, po cijeni od 1,2 posto.

Na Tržištu novca danas je promet dosegnuo 31,3 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa smanjena je s u petak zabilježenih 0,74 na 0,55 posto.

„Polako se približavamo kraju održavanja obvezne rezerve, tako da je u skladu s time i potražnja za kratkoročnim pozajmicama, u trgovanju na Tržištu novca pala u odnosu na tjedan ranije. Uz prekonoćne pozajmice, tražile su se i pozajmice na rok od 3 mjeseca. Iako je i ponuda slobodnih kuna niža u odnosu na tjedan ranije, u ponudi je ostalo neplasiranih kuna, no potražnja nije podmirena zbog iskorištenosti limita potencijalnih kreditora prema tražiocima pozajmica", navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙