FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelavić: djeca imaju ista prava

Autor: tjak
ČAKOVEC, 9. prosinca 2010. (Hina) - Državna pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić posjetila je danas u sklopu redovitog posjeta Međimurskoj županiji osnovne škole u Pribislavcu i Macincu koje pohađa znatan broj romske djece.

S domaćinima, predstavnicima županije i škola Mila Jelavić razgovarala je o ostvarivanju prava djece romske nacionalnosti. Novinarima je rekla kako je taj posjet prilika da se iz prve ruke uvjeri omogućava li lokalna zajednica svoj djeci ista prava te da ona mora obavljati inspekcije, prigovarati i upozoravati ako nešto ne valja.

Na pitanje ima li danas primjera diskriminacije romske djece u županiji s obzirom na odluku Europskog suda za ljudska prava odgovorila je da sva djeca imaju ista prava i da je prema njima odnos svih institucija jednak.

Naime, taj je sud u ožujku ove godine donio presudu protiv Repulike Hrvatske zbog segregacije petnaestero romske djece u četiri osnovne škole u Međimurju, među kojima i u Macincu. Presuda se odnosi na stanje koje je vladalo 2000. godine, kad su u međimurskim školama romska djeca bila odvojena u posebne razrede zato što nisu dovoljno poznavala hrvatski jezik da mogu pratiti nastavu zajedno s djecom većinskog naroda.

Međimurski župan Ivan Perhoč rekao je da je s pravobraniteljicom razgovarao o zakonskim rješenjima koja reguliraju prava djece i da ju je izvijestio o planovima za izgradnju nove osnovne škole u Pribislavcu. Naime, nastava se od 1973. godine održava u starom dvorcu obitelji Feštetić zbog čije je dotrajalosti upitna sigurnost djece.

Tijekom posjeta Mila Jelavić posjetila je i predškolu za djecu romske nacionalnosti u Pribislavcu te općinu Nedelišće i romsko naselje Parag.

(Hina) tjak ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙