FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 18. studenog 2010. (Hina) - Pregeld vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

VUKOVAR

U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine na Vukovar, podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Počast ubijenim, poginulim i nestalim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade koje je predvodila predsjednica Jadranka Kosor. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. godine tijekom koje je ubijeno i poginulo 887 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Dubrovnika i Zagreba te Vukovarsko -srijemske i ostalih hrvatskih županija. Na grobove 854 branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju, položene su ruže. Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić. Do Memorijalnog groblja sudionci obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došli su u Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske Opće bolnice u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni program.

VUKOVAR

Predvodeći misu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić pozvao je državne ustanove da učine sve kako bi se saznala istina o nestalima iz Domovinskog rata, a one koji nešto znaju o grobovima nestalih branitelja i civila da ne ostanu neosjetljivi na bol i patnju brojnih obitelji. Naši pokojni branitelji i danas nas podsjećaju da je slobodna i neovisna Hrvatska utemeljena na žrtvi sebedarja i nesebične ljubavi, što je temelj i trajan izvor nadahnuća socijalnijeg i pravednijeg društva gdje je u središtu čovjek i opće dobro, poručio je u propovijedi, nadbiskup Barišić. Osvrnuvši se na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu, nadbiskup Barišić napomenuo je kako je "nevjerojatno koliko čovjek može pasti ispod razine svoga dostojanstva, koliko može biti nečovjek kad ideologija pomrači um i sljepoća zla zahvati srce". "Žao mi je da još neki ljudi ne shvaćaju da je Hrvatskoj bio nametnut rat zbog suludih pretenzija na tuđe teritorije", rekao je, napomenuvši kako samo Kristov križ ljubavi može biti izvor našega mira i pomirenja, opraštanja i praštanja. Sudionicima kolone sjećanja, njih oko 15.000, koji su prošli gradskim ulicama od vukovarske bolnice do groblja, na početku mise obratio se i nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Marin Srakić. Poručio je da će, dopustimo li da žrtve Vukovara prekrije zaborav, tada žrtvom postati cijeli hrvatski narod i domovina.

VUKOVAR

Na "srpskome vojničkome groblju" u Vukovaru položeni su vijenci za poginule srpske civilne i vojne žrtve rata 1991. godine. Polaganjem vijenaca počast su odali predstavnici Vijeća srpske nacionlane manjine grada Vukovara, Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Nove srpske stranke, Zajedničkog vijeća općina te rodbina žrtava. Nema točnih podataka koliko je 1991. godine u Vukovaru poginulo srpskih vojnika i civila. Prema procjeni predsjednika vukovarskog SDSS-a Dejana Drakulića, u Vukovaru je 1991. godine, uoči i tijekom Domvinskog rata ubijeno između 70 i 120 civila srpske nacionalnosti.

ŠKABRNJA

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je danas u mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji misu zadušnicu za škabrnjske žrtve poručivši kako listopad i studeni 1991. ne smijemo nikad zaboraviti jer su to bili mjeseci stradanja ne samo Škabrnje već čitave Hrvatske. Strijepili smo u podrumima i skloništima i bili u molitvi s Marijom i zadarskim zaštitnicima. Razaranja kuća, crkava i spomenika bila su strašna i toga se danas prisjećamo, kazao je nadbiskup Puljić. Obilježavanje 19. obljetnice stradanja Škabrnjana u Domovinskom ratu nastavljeno je prikazivanjem filma "Sjećanja na stradanje Škabrnje" autori kojega su pripadnici škabrnjskoga Samostalnog bataljuna, koji su snimili izvlačenje stradalih u najtežim trenucima Škabrnje. Nakon toga položeni su vijenci na spomen-obilježje masovne grobnice. Na današnji dan, 18. studenoga 1991., pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom tzv. kninskoga korpusa pod zapovjedništvom Ratka Mladića, slomili su otpor slabo naoružanih hrvatskih branitelja. U tom ravnokotarskom mjestu ubijena su 43 civila i hrvatska branitelja, a tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U vezi sa zločinom u Škabrnji državno odvjetništvo (DORH) u današnjem priopćenju naglašava da je "pribavljalo i nastavlja pribavljati dokumentaciju" u vezi s kaznenim djelom ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjena u Škabrnji te podsjeća da je do danas pravomoćno osuđeno ukupno 17 počinitelja tog zločina.

ZAGREB

Bivši predsjednik vlade i HDZ-a, a sada nezavisni zastupnik Ivo Sanader rekao je danas kako je jučerašnja izjava potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da se priča o Sanaderu primiče kraju samo potvrda njegovih teza da Šeks i premijerka Jadranka Kosor politički montiraju kazneni progon protiv njega. "Ta izjava da se približava moj kraj izravno potvrđuje ono što sam jučer prethodno govorio, a to je da potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks zajedno s Jadrankom Kosor utječe na sustav istrage i upravlja kaznenim progonima", rekao je Sanader na konferenciji za novinare. Tom se izjavom osvrnuo na jučerašnju Šeksovu poruku da se priča o Sanaderu, barem s moralne točke gledišta, primiče kraju. Novinare je upitao kako to jedan od petero potpredsjednika Sabora može znati da se nekome približava njegov kraj, "ako i sam u tome ne bi sudjelovao". "Vidjeli ste da je bio vrlo odlučan i da ne bi dopustio nikave dileme oko toga", poručio je Sanader. Ocijenio je da je Hrvatska u ovom trenutku talac Šeksa i Jadranke Kosor, odnosno njihovih nedemokratskih postupaka. Istaknuo je i da na jučerašnju Šeksovu izjavu gleda kao i na potvrdu tvrdnji bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca kako ga je Šeks ucjenjivao da će dobiti manju kaznu prokaže li Sanadera, te da mu je unaprijed određena jednogodišnja zatvorska kaznu. Izvijestio je da o svom političkom radu piše knjigu, koju će, kaže, objaviti kada to procijeni kao najbolji trenutak.

ZAGREB

Uoči Dana Konvencije o pravima djeteta 20. studenoga pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je odrasle i djecu da u školama, vrtićima, knjižnicama, klubovima i svim drugim mjestima gdje djeca provode vrijeme, na neki način istaknu važnost i značenje Konvencije o pravima djeteta. Pravobraniteljica poziva i sve institucije i predstavnike vlasti, od lokalne do nacionalne razine, da svatko u svome resoru i području učini sve što može kako bi se doista poštovala prava svakog djeteta. To se, ističe se u priopćenju, mjeri i odgovarajućim stavkama u državnom i lokalnim proračunima gdje je važno pratiti koliko se sredstava ulaže u podizanje kvalitete života djece, kroz odgoj i obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, kulturne i rekreacijske aktivnosti djece i slično. "Poštovati prava djece znači i donijeti odluku da se na tim stavkama ne štedi". U obilježavanju Dana sudjelovat će i učenici, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu. Ured pravobraniteljice za djecu podjseća da je 19. studenoga Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece te pravobraniteljica tom prilikom poziva da se još veći napori usmjere na djelotvorno sprečavanje zlostavljanja djece. "To možemo i trebamo činiti kroz odgoj za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba na svim razinama obrazovnog sustava, kroz osnaživanje djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju, kroz otvaranje savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja", ističe pravobraniteljica.

POREČ

Sinoćnji oružani napad na porečkog dogradonačelnika i predsjednika gradske podružnice IDS-a Edu Kosa, danas su na konferenciji za novinare osudili porečki gradonačelnik Edi Štifanić i potpredsjednik stranke Damir Kajin, a priopćenjem i istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić. Na 51-godišnjeg Edu Kosa sinoć je netko pucao u dvorištu obiteljske kuće u Hrastovoj ulici u Kukcima kod Poreča, no nije ozlijeđen. Istarska policija u službenom prioćenju navodi da je istraga u tijeku. U Poreču se saznaje kako je napadač Kosa dočekao u dvorištu obiteljske kuće, ali ga je Kos uspio udariti torbom pa je napadaču ispao pištolj i ostao na mjestu napada, a napadač je pobjegao.

SPLIT

Splitska policija istražuje što se jutros točno dogodilo pred zgradom Banovine, kad je uoči početka sjednice Gradskog vijeća netko od taksista prosvjednika fizički nasrnuo na gradskog vijećnika Luku Podruga, potvrdila je glasnogovornica PU-a Marina Kraljević-Gudelj. Policiji još nitko nije službeno prijavio taj slučaj, kao ni gradski vijećnik koji je navodno napadnut, no naši djelatnici istražuju što se točno dogodilo i nakon toga ćemo imati više podataka, rekla je. Svjedoci tvrde da je jedan od taksista Podruga najprije vrijeđao, a onda udario nogom u leđa. Danas su vijećnike, koji od 9 sati u vijećnici raspravljaju o gradskom proračunu, dočekali taksisti nezadovoljni odlukom o smanjenju cijena svojih usluga za 40 posto i povećanju broja taksija. Vijeće je naime prošlog tjedna usvojilo prijedlog Darka Parića (SDP) i Luke Podruga (HČSP) da se cijene taksi usluga u gradu usklade s onima u Zagrebu.

ZAGREB

Hrvatska je među zemljama koja troši puno antibiotika, pa nastaju problemi s rezistentnim bakterijama, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Europskog dana svjesnosti o antibioticima. U društvu smo zemalja visokih potrošača antibiotika, a ispred Hrvatske su Grčka, Francuska, Luxemburg, Portugal, Slovačka, Italija i Belgija, upozorila je predsjednica Interdisciplinarne sekcije za kontrolu rezistencije na antibiotike Ariana Tambić Andrašević. Antibiotici su, kako je kazala, dragocjeni lijek, no na žalost troše se tamo gdje ne treba, dok se bakterije prilagođavaju na antibiotike te ne djeluju tamo gdje bi trebali. Tijekom 2009. godine zabilježen je blagi pad izvanbolničke potrošnje antibiotika, rekla je dr. Tambić Andrašević dodajući kako dnevno, u prosjeku, na 1000 hrvatskih građana njih 20 uzima antibiotike. Procjenjuje se, kako je rečeno, da EU godišnje bilježi 25.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih multiplorezistentnim bakterijama. Predsjednik Društva za kliničku farmakologiju dr. Igor Francetić naveo je primjer KBC-a Zagreb rekavši da od 40 pacijenata koji trenutno tamo leže na odjelu intenzivne skrbi, njih šest ima infekciju rezistentnim uzročnikom, te mu je time šansa za izlječenje manja. Otpornost na antibiotike može se zaustaviti jedino njihovom razumnom uporabom, upozoravaju liječnici. Treba, kako je rečeno, smanjiti broj onih građana koji nerijetko antibiotike koriste kao lijek protiv bolova i temperature.

ZAGREB

Pomoć umirovljenicima koju Grad Zagreb daje za studeni isplaćivat će se putem Hrvatske pošte od ponedjeljka, 19. studenoga, izvijestio je danas Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Umirovljenici koji pomoć ne prime na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do utorka, 30. studenog. Nakon toga roka nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju umirovljenici, hrvatski državljani s prebivalištem u Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500 kuna mjesečno. U ostvarivanju prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine - oni kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihodi iznose 900 kuna ili manje mjesečno imaju pravo na 400 kuna, oni koji dobivaju do 1.200 kuna primit će 300 kuna, a oni koji imaju prihode do 1.500 kuna mjesečno dobit će 200 kuna.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙