FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pedijatrica Dubravka Lipovac dobitnica nagrade za životno djelo

Autor: agrb
ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - U okviru svečane sjednice Vijeća za djecu, što se održava u povodu obilježavanja dana prihvaćanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, pedijatrici Dubravki Lipovac danas je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uručena nagrada za životno djelo, za dugogodišnje djelovanje usmjereno prema dobrobiti djece.

Dubravka Lipovac s puno je ljubavi i odgovornosti, predanosti i humanosti znatan dio slobodnog vremena posvetila dobrovoljnom radu s djecom koja žive u lošim socijalnim uvjetima ili s djecom s posebnim potrebama, ističe se u obrazloženju nagrade toj priznatoj pedijatrici bogatoga nastavnog, istraživačkog i publicističkog rada, koja je radila u Virovitici i Krapini, a u Institutu za zaštitu majke i djece Grada Zagreba 1996. dočekala mirovinu.

Ta nagrada znači mi dodatnu snagu da još puno dam u životu, a djeca s kojom sam radila na području cijele Hrvatske najviše su pridonijela što ja danas slavim, naglasila je Lipovac.

Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, rekao je da je obilježavanje dana o pravima djece prigoda da se podsjeti kako proklamirana prava ne znače uvijek i njihovo ostvarenje te da je svakodnevno potrebno promicati i štititi prava djece na svim područjima.

Izvijestio je da je Vijeće za djecu na prošloj sjednici usvojilo smjernice za programe zaštite djece od nasilja, te da je u tijeku projekt Zaklade Hrvatska za djecu, u sklopu kojeg se kroz različite kulturne, obrazovne, sportske i rekreacijske sadržaje pomaže djeci iz obitelji s petero i više djece, a koji će se održavati na Sljemenu i u Novom Vinodolskom.

Ivić je naglasio kako Vladina nacionalna populacijska politika već daje respektabilne rezultate, s obzirom da je, napomenuo je, sve više novorođene djece, a to je i bio njezin cilj.

Na svečanoj sjednici predstavljen je časopis "Dijete i društvo", koji Ministarstvo izdaje već dvanaestu godinu, a čiji je cilj promicanje prava djece i razvijanje svijesti javnosti o tome.

Glavna urednica časopisa Dubravka Maleš je istaknula da je taj časopis, koji ima više od 400 stranica, a s prvotnih tisuću primjeraka narastao je na njih tri tisuće, jedinstven na ovim prostorima. Časopis okuplja stručnjake različitih znanstvenih smjerova i u velikoj je mjeri zaslužan za promicanje ideje o važnosti zaštite prava djeteta, dodala je.

Novi broj tog časopisa bavi se, među ostalim, tolerancijom prema djeci s teškoćama u razvoju, zlostavljanjem djece u obitelji, odnosom mladih i suvremene tehnologije, izvještava o projektu napravljenom s roditeljima na odsluženju zatvorske kazne te donosi novosti iz Ureda pravobraniteljice za djecu i UNICEF-ovog Ureda za Hrvatsku.

(Hina) xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙