FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge za zaštitu okoliša traže zaštitu ušća Mure u Dravu

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Aktivisti pet udruga za zaštitu okoliša danas su prosvjedom ispred Ministarstva kulture zatražili zaštitu ušća Mure u Dravu.

Tako su željeli upozoriti na opasnost da sljedećih dana to ministarstvo pristane na, kako su rekli, već odbijeni projekt Hrvatskih voda vezan uz vađenje šljunčanog nanosa iz korita rijeke Mure na ušću te rijeke u Dravu na riječnom kilometru 236., što bi rezultiralo devastacijom posljednjega hrvatskog prirodnog ušća dviju nizinskih rijeka i nestankom triju ugroženih i rijetkih vrsta u Hrvatskoj.

Akcijom želimo poduprijeti Ministarstvo kulture u zakonskoj obvezi očuvanja hrvatske prirodne baštine te ohrabriti Vladu RH u donošenju negativnog mišljenja za provedbu tog zahvata Hrvatskih voda, rekla je novinarima Irma Popović-Dujmović iz Zelene akcije.

Udruge navode da Hrvatske vode od 1996. planiraju "urediti" ušće Mure u Dravu te da su na posljednji zahtjev da na ušću izvode građevinske radove u svibnju ove godine dobile odbijenicu od Ministarstva kulture jer bi ti radovi uvelike utjecali na staništa i vrste vezane uz sprudove i neometane meandre riječnih tokova. Radovi bi rezultirali gubitkom populacije rijetke i zaštićene biljke kebrača te hranilišta dviju rijetkih i zaštićenih vrsta ptica (mala čigra i crvenokljuna čigra). Udruge ističu kako odgovorno tvrde da će izvedbom tog projekta te tri vrste nestati s područja Drave, a barem jedna i u Hrvatskoj.

Naveli su i kako su, unatoč toj jasnoj činjenici, "Hrvatske vode nakon odbijenice pokrenule postupak utvrđivanja tzv. prevladavajućega javnog interesa, a da će odluku o tome donijeti Vlada RH na temelju mišljenja Ministarstva kulture".

"Ako Vlada RH prihvati neuvjerljivo objašnjenje Hrvatskih voda, dat će zeleno svjetlo za devastaciju posljednjega prirodnog ušća dviju nizinskih rijeka u Hrvatskoj i jednog od posljednih u Europi, što će dovesti i do nestanka triju ugroženih vrsta u Hrvatskoj. Da slučaj bude još gori, nepotrebnu devastaciju prirodnog dobra RH platili bi građani, tj. porezni obveznici 2,1 milijun kuna. Motiv za taj nerazumni potez Hrvatskih voda možemo samo pronaći u javnosti dobro poznatoj činjenici kako su neki direktori Hrvatskih voda ujedno i suvlasnici građevinskih poduzeća koja su glavni izvođači radova za Hrvatske vode", navode u priopćenju Zelena akcija, Udruga Baobab, Ekološko društvo Koprivnica, Prirodoslovno društvo Drava, Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Zaštitarsko-ekološka udruga "Senjar" i Zeleni iz Osijeka.

(Hina) pp/xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙