FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan Agencije za zaštitu okoliša

Autor: mbuj
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Agencija za zaštitu okoliša proslavila je danas svoj dan i osmu obljetnicu rada, a ravnateljica te agencije Savka Kučar-Dragičević na svečanosti je predstavila rezultate i najvažnije projekte - predstavljena je i nova internetska stranica te agencije, a u njezinu sjedištu otvoren je informativni centar za građane.

U tom centru, na Trgu maršala Tita 8, građani će moći dobiti brze, točne, potpune i korisne informacije o svim aspektima okoliša. Namjera mu je podići razinu znanja i opće informiranosti građana o stanju okoliša u Hrvatskoj i njegovoj zaštiti.

Nova internetska stranica Agencije za zaštitu okoliša mnogo je jednostavnija i dinamičnija od stare, a posjetiteljima će, zahvaljujući novoj strukturi, velika količina postavljenih podataka biti lakše dostupna.

Agencija za zaštitu okoliša je nezavisna javna ustanova, a osnovana je 2002. odlukom Vlade RH za prikupljanje, objedinjavanje i obradu podataka o okolišu na razini države, vođenje baza podataka, praćenja stanja i izvješćivanja o okolišu.

Ravnateljica Savka Kučar-Dragičević istaknula je da se kroz sve te godine uloga agencije možda nije mnogo mijenjala, ali je znatno jačala. "Niz novih obaveza smo preuzeli, kako vezano uz nacionalnu legislativu, tako vezano uz obveze Republike Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji. Naša osnovna uloga, ono po čemu smo specifični, jest ta međuresorska pozicija. Mi smo središnja institucija u koju se svi podatci o okolišu trebaju slijevati, naši ljudi ih obrađuju i onda ih na jednostavniji, prepoznatljiviji način prezentiraju i na temelju njih rade izvješća koja služe da se na temelju njih donose odluke o tome kako poboljšati okoliš", dodala je.

Naglasila je kako je njihov najvažniji uradak "Izvješće o stanju okoliša za Republiku Hrvatsku" koje se radi svake četiri godine. Rekla je da su konačni nacrt toga novog izvješća poslali u Ministarstvo zaštite okoliša, koje će ga poslati vladi i Hrvatskome saboru, te kako se nada da će ono dati "realnu sliku što se to u okolišu u Hrvatskoj promijenilo u zadnje četiri godine, kako se na to može utjecati i koje su mjere politike dale rezultate, a koje nisu".

Podsjetila je kako je neki dan objavljen i europski izvještaj o stanju okoliša te kako misli da su im zaključci slični.

"Ta politika zaštite okoliša je dala rezultate, vidljivi su pomaci u mnogo područja, pa i u Hrvatskoj. Vidljivi su pomaci u području otpada, pogotovo u području zaštite zraka, započelo se sa saniranjem crnih točaka, međutim, mnogi problemi su još pred nama, nije sve riješeno, a pritom mislim da je najvažnija stvar promjena svijesti. Prirodni resursi se ne mogu beskonačno koristiti, a oni se koriste sve jače, ubrzava se to korištenje. Moramo i prihvatiti činjenicu da se zaštita okoliša ne rješava na kraju mjerama zaštite okoliša, već da se rješava dugoročno, tražeći uzroke. U sektorima koji su izvori onečišćenja ili opterećenja - energetika, industrija, turizam, poljoprivreda, promet - tu su te točke u kojima bi trebalo pojačati mjere da bi rezultati na okoliš bili vidljivi", istaknula je.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙