FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom

Autor: mbuj
ZAGREB, 25. studenog 2010. (Hina) - Otvarajući dvodnevni 11. međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da su u Zagrebu u desetak godina s tim u vezi učinili više nego u posljednjih 100 godina.

Nakon uspješno provedene sanacije odlagališta otpada na Jakuševcu, koja je, kako je ocijenio Bandić, završila jednu trećinu prije roka i za trećinu manje novca, napravljen je najveći ekološki projekt - mehanički i biološki dio pročišćivača otpadnih voda.

"Mi smo sada pred odlukom - do 2018. moramo sanirani Jakuševec zatvoriti i do tada riješiti definitivno termičku obradu otpada na lokaciji pored pročišćivača otpadnih voda, gdje bi trebala niknuti moderna spalionica, ali za to trebamo postići konsenzus - građana, gradske uprave i struke. Ja sam umjereni optimist da ćemo zajedno postići konsenzus i oko te treće sastavnice strategije gospodarenja otpadom - termičke obrade otpada, a njoj prethodi kvalitetna reciklaža otpada", rekao je novinarima Bandić.

U ime vlade i premijerke te ministrice zaštite okoliša, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nikola Ružinski istaknuo je kako poglavlje vezano uz zaštitu okoliša nije zatvoreno, ali je sve zakonodavstvo Europske unije (EU) preneseno u hrvatsko zakonodavstvo i primjenjuju se propisi vezani uz zaštitu okoliša i visoki standardi koji odgovaraju standardima razvijenih država svijeta, posebno država EU-a.

Naglasio je da je velik pomak učinjen u organizaciji sustava odvojenog skupljanja posebnih kategorija otpada, da je otvoreno devet proizvodnih procesa i dodijeljeno 140 koncesija te da je gotovo 500 tvrtaka uključeno u sustav primarne selekcije i zbrinjavanja otpadom i otvoreno 4000 novih radnih mjesta u tom sustavu.

Federalni ministar okoliša i turizma BiH Nevenko Herceg istaknuo je kako Hrvatska može biti i jest predvodnik, "lokomotiva" i vođa u zaštiti okoliša i gospodarenja otpadom za cijelu regiju.

Međunarodni simpozij o gospodarenju otpadom, na kojem sudjeluje više od 200 stručnjaka iz 14 zemalja, u Starogradskoj vijećnici organiziraju grad Zagreb, Zagrebački holding - podružnica ZGOS i podružnica Čistoća te Udruga za gospodarenje otpadom. Pokrovitelji su ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

(Hina) xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙