FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U HSP-u umirovljeni časnici Štefanek i Majić

Autor: mbuj
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatskoj stranci prava (HSP) danas su na konferenciji za novinare pristupili brigadni general u mirovini Vinko Štefanek i umirovljeni pukovnik Zlatko Majić, a članstvo su ponovno aktivirali brigadir u mirovini Đuro Đurić i bojnik u mirovini Ivan Pandža.

Istaknuli su da podupiru načela HSP-a te da kroz tu stranku i njezin odbor za branitelje mogu pridonijeti afirmaciji branitelja i Domovinskog rata te rješavanju statusa branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida, posebice s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Odgovarajući na pitanje novinara, sramotnom su ocijenili jučerašnju odluku Haaškog suda, koji je Veselinu Šljivančaninu kaznu za zločine na Ovčari smanjio sa 17 na 10 godina zatvora.

Dopredsjednik HSP-a i predsjednik stranačkog Odbora za branitelje Ivan Protrka, koji je novim članovima stranke uručio iskaznice, ocijenio je da je hrvatska politika "pala na ispitu" jer je hrvatska država predložila takav sud, a njezina ga politika podupire.

"To pravosuđe u Haagu je politički sud, netko iz Beograda odradi taj posao i Šljivančanin dobije deset godina. To je po meni sramotna odluka", istaknuo je Protrka.

"Ovo je pad svjetske politike i jedna velika mrlja Haaškome sudu, a kroz tu odluku vidimo pristup svijeta prema Hrvatskoj", rekao je Štefanek.

Pandža je istaknuo kako ničim nije iznenađen te da je to uobičajno od Haaškoga suda.

Brigadni general u mirovini Vinko Štefanek bio je u Domovinskom ratu od 1991., a bio je zapovjednik 108. brigade i načelnik novogradiškoga bojišta, zapovjednik Operativne grupe istočne Posavine, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Zagreb itd. Sudjelovao je, kako je rekao, "u punoj aktivnosti" od 1991. do "Oluje". "Poslije djelatne vojne službe i odmaranja od gotovo dvije godine vrijeme je da se uključim u život Hrvatske", rekao je među ostalim Štefanek.

Pukovnik Zlatko Majić rekao je da je prošao Domovinski rat od 1991. Bio je pripadnik Tigrova i zapovjednik ili dozapovjednik triju brigada te na odgovornim vojnim dužnostima u Zbornom području. U mirovini je od 2001. i sudjeluje u radu HVIDR-e.

Ivan Pandža rekao je da je od početka bio član HSP-a te da posljednjih deset godina nije bio aktivan u stranci jer je djelovao kroz udruge iz Domovinskog rata. Bio je predsjednik zagrebačke HVIDR-e. "Više nisam aktivan toliko u udrugama i vratio sam se u stranku jer mislim da je to jedina stranka koja radi u interesu države", istaknuo je.

Brigadir u mirovini Đuro Đurić kao dragovoljac je od 1991. sudjelovao u obrani domovine, a među ostalim bio je jedan od aktivnih sudionika i zapovjednika HOS-a.

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙