FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Humanitarna akcija HL-a "Nešto ispod bora, staviti se mora"

Autor: mbuj
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska lutrija (HL) četvrti je put organizirala humanitarnu akciju "Nešto ispod bora, staviti se mora" u sklopu koje će prihodima od prodaje božićne srećke osigurati kupnju božićnih darova za sve štićenike u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji su u ovlasti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Uprave Hrvatske lutrije Vesna Bakran.

Objasnila je kako su se na tu akciju odlučili krajem 2006., kada su u medijima pročitali tužnu "priču" da djeca iz nekih domova zbog nedostataka novca nisu mogla dobiti odgovarajuće darove za Božić. Rekla je da su zato osmislili akciju koja omogućuje da svako dijete u domovima dobije odgovarajući božićni dar u skladu sa svojim željama kako bi osjetilo da se u tom trenutku mislilo baš na njega. Hrvatska lutrija ove je godine za oko 1500 štićenika u 23 doma diljem Hrvatske osigurala novac za kupnju darova vrijednih 150 kuna. Budući da su u domovima štićenici od rođenja, to jest dojenačke dobi, do 21 godine i da imaju različite potrebe, Hrvatska lutrija odlučila je isplatiti im novac, a izbor darova prepustila je djeci i mladima te njihovim odgajateljima.

Hrvatska lutrija je u sklopu akcije za sve domove osigurala i novac za kupnju božićnih drvaca ispod kojih će djeca i mladi naći svoj božićni dar.

Bakran je rekla kako božićna srećka tradicionalno nosi vrlo jako humanitarno obilježje i da je društveno odgovorno ponašanje utkano u same temelje poslovanja Hrvatske lutrije, koja prodajom svojih igara generira znatan novac za humanitarne aktivnosti, a svi se igrači kupnjom božićne srećke možda i nesvjesno uključuju u pomaganje najosjetljivijim skupinama. Zahvalila je svim domovima na odzivu te igračima, kojih je, kako je rekla, svake godine sve više.

U sklopu akcije "Nešto ispod bora, staviti se mora" Hrvatska lutrija raspisala je i natječaj za izradu likovnih radova s temom "Božićni motivi" te ih je izložila u svojim prostorijama. Na natječaj se mogu javiti svi štićenici domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su 1999. godište i mlađa, a dosad je na adresu Hrvatske lutrije pristiglo 190 dječjih likovnih radova. Najbolji radovi bit će odabrani oko Božića i bit će korišteni kao motivi božićne srećke iduće godine, a njihovi autori nagrađeni godišnjom stipendijom Hrvatske lutrije od 100 kuna na mjesec.

Ravnateljica Doma za djecu "Maestral" Edita Maretić pohvalila je tu akciju Hrvatske lutrije ističući kako svakom domu, koliko se god odgajatelji trudili, nedostaje jedna emocionalna dimenzija života, individualni pristup svakom djetetu. Istaknula je kako su u Hrvatskoj lutriji prepoznali potrebe djece da baš svako dijete dobije dar na kojem će pisati njegovo ime i koji će biti po njegovoj izrečenoj želji ili po želji koju odgajatelji potajno znaju. Također je rekla kako je izrada dječjih likovnih radova dodatno uveselila ozračje u domu te da su nakon akcije Hrvatske lutrije i neke druge tvrtke prepoznale potrebu pojedinačnog darivanja.

Ravnatelj zagrebačke Udruge "Nova budućnost" dr. Aleksandar Racz rekao je kako je u toj akciji lijepo to što Hrvatska lutrija nije napravila razliku između nedržavnih i državnih domova, između državnih atraktivnijih i manje atraktivnijih domova te između vladinih i nevladinih pravnih subjekata.

Ravnateljica Doma za djecu "Vladimir Nazor" iz Karlovca dr. Maja Vučinić-Knežević zahvalila je predsjednici uprave Hrvatske lutrije na toj akciji jer oni, kako je rekla, osim što daruju djecu u domovima, rade i na jakom senzibiliziranju javnosti, što će vjerojatno ostaviti traga i na drugim tvrtkama.

(Hina) xbma yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙