FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin za Dan grada postao "Sigurna zajednica"

Autor: dben
VARAŽDIN, 5. prosinca 2010. (Hina) - Varaždin je danas, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana njegova zaštitnika Svetog Nikole, proglašen Sigurnom zajednicom, što je certificirani naziv Svjetske zdravstvene orgaizacije za gradove koji aktivno rade na prevenciji ozljeda i nasilja.

Certifikat, koji dodjeljuje Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji sa švedskim Karolinska Institutom, potpisali su danas varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, Bo Henricson u ime Svjetske zdravstvene organizacije, Mirjana Milankov u ime Međunarodne mreže sigurnih zajednica za jugoistočnu Europu i Ivica Škvorc, predsjednik Udruge Involvo, koja je provela projekt sigurne zajednice za Grad Varaždin.

Raznim programima za sigurnost i prevenciju ozljeda i nasilja, Varaždin je prvi u Hrvatskoj uspio zadovoljiti sve propisane kriterije i tako postao 224. sigurna zajednica u svijetu. Projekt traje dvije godine, kroz koje se nizom aktivnosti i programa te praćenjem rezultata tih aktivnosti dokazuje da grad aktivno radi na sprečavanju psihičkih i fizičkih ozljeda i time brine za sigurnost svih građana, bez obzira na spol i dob, s posebnim naglaskom na djecu i osobe starije životne dobi. Uključenje Grada Varaždina u Međunarodnu mrežu sigurnih zajednica znači ravnopravnost, prijateljstvo i partnerstvo s drugim sigurnim zajednicama u Europi i svijetu, suradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, te razmjenu međunarodnih iskustava, programa i projekata vezanih uz sigurnost života u zajednici, rečeno je na svečanoj sjednici.

Na svečanu sjednicu u novoj Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi stigao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs, koji je naglasio da je Varaždin puno napravio u obrazovanju, od dječjih vrtića, osnovne i srednje škole, uvođenja jednosmjenske nastave i visokih standarda u obrazovanju pa do veleučilišta i visokog obrazovanja. "To nas posebno veseli - razvoj visokog školstva na vlastitim snagama i Varaždin može služiti kao primjer drugim gradovima u Hrvatskoj", rekao je ministar.

Rekao je i kako Vlada podupire humanitarnu akciju "U rukama anđela", koja traje do kraja prosinca i u okviru koje se danas u novoj Gradskoj dvorani održava humanitarni koncert. Akcijom se kani prikupiti pola milijuna kuna za projekt Asistent u nastavi. Riječ je o educiranju i zapošljavanju asistenata koji svakodnevno pomažu djeci s posebnim potrebama u svladavanju gradiva u osnovnim školama Varaždinske županije. Tijekom akcije otvoren je humanitarni telefon 0609089.

(Hina) xdben yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙